STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura

Gazoductul Iasi-Ungheni a fost dat in folosinta

conducta gaze Iasi-UngheniDin 4 martie a inceput livrarea de gaze naturale din Romania catre Republica Moldova. Desi pretul este mai mic fata de cel platit rusilor, tarifele raman deocamdata neschimbate la consumatorii finali. Iasi-Ungheni este doar prima etapa a proiectului. Premierii roman si moldovean spun ca acest gazoduct se va extinde pana la Chisinau.

Cu o intarziere de cateva luni fata de termenul stabilit initial, gazul romanesc a ajuns in casele moldovenilor. Pe parcursul acestui an, in Republica Moldova va fi livrat peste 1 milion de metri cubi de gaze la un pret de 1.010 lei romanesti pentru 1.000 de metri cubi sau 277 de dolari americani, ceea ce ar fi cu aproape 50 de dolari mai putin fata de cat plateste acum Moldova concernului rus Gazprom.

De la inceputul anului, Republica Moldova cumpara gaze naturale din Federatia Rusa la pretul de 332 de dolari/1.000 mc.

Dar, chiar si in conditiile unui pret mai mic decat cel achitat pentru gazul rusesc, consumatorii finali vor plati acelasi tarif in 2015. Micsorarea pretului va fi posibila cand volumul de gaze livrate va avea o pondere semnificativa in retea si atunci cand gazoductul va fi prelungit la Chisinau, unde sunt peste 60% din consumatorii de gaze naturale din Moldova.

Gazul livrat prin conducta Iasi-Ungheni va ajunge in 19 localitati din raionul Ungheni si in doua sate din raionul Nisporeni.

Diversificarea surselor de energie va duce la independenta energetica a Republicii Moldova si la atragerea de noi investiţii. Premierul Republicii Moldova a confirmat ca exista deja discutii pentru extinderea spre Chisinau a gazoductului.

„(…) Ducem deja discutii la capitolul gazoductului Ungheni-Chisinau, ceea ce ne va da posibilitatea sa acoperim intreaga tara cu gazul din Romania si sa creem o concurenta loiala pe piata energetica din Republica Moldova”, a declarat premierul moldovean Chiril Gaburici, citat de unimedia.md.

Constructia gazoductului Iasi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a inceput in august 2013 si a costat 26 milioane de euro, din care sapte milioane au fost alocati de Uniunea Europeana.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.