STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare

Gazele descoperite în Marea Neagră de ExxonMobil și Lukoil, epuizate în cel mult 20 de ani

Alexandru Pătruți, expert în resurse geologice și consilier în cadrul Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), a declarat că resursele de gaze descoperite în Marea Neagră de ExxonMobil și Lukoil se vor epuiza în 20 de ani.

Exxon-si-OMV-au-preluat-inca-un-perimetru-din-Marea-Neagra--Romgaz-se-poate-asocia-cu-10-Potrivit acestuia, până în prezent, cercetările realizate de ExxonMobil-OMV Petrom și Lukoil au pus în evidență zăcăminte de 130 de miliarde de metri cubi la nivel de resurse geologice.

„Dacă am putea exploata această cantitate în totalitate, ceea ce este puțin probabil, iar pentru a o exploata rentabil este nevoie de o producție de 6 miliarde de metri cubi pe an, am avea o producție de până la 20 de ani. Această producție din Marea Neagră se va suprapune peste actuala producție din zăcămintele de pe uscat, de 6 miliarde de metri cubi pe an, care are o descreștere constantă”, a explicat Pătruți.

El a adăugat că explorările din Marea Neagă vor începe numai dacă prețurile gazelor și țițeiului vor crește și dacă sistemul de transport al gazelor va fi conectat la piețele internaționale.

Potrivit acestuia, pe termen mediu și lung, viitorul energetic al României depinde de interconectarea sistemelor de gaze și energie electrică, dar și de diversificarea surselor.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.