STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Privatizare & Retrocedare, Politici Industriale, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Gabriel Resources: Prioritatea noastră este găsirea unei soluţii amiabile

Gold_GabrielResourcesSursa: Energynomics.ro

 

Compania canadiană Gabriel Resources susţine în continuare că vrea să ajungă la un acord la nivel înalt pentru a soluţiona disputa cu autorităţile române. Cu toate acestea, Gabriel Resources este decis să-şi protejeze drepturile şi interesele în România.

În absenţa dorinţei autorităţilor române de a intra în dialog, compania a decis să recurgă la justiţie printr-o cerere de arbitraj şi a angajat firma White & Case LLP pentru a o reprezenta în acest dosar.

„Fără niciun răspuns de la factorii de decizie la nivel înalt la invitaţiile noastre privind un dialog transparent şi deschis în legătură cu viitorul proiectului, compania nu a avut nici o alternativă în afară de a depune o cerere de arbitraj internaţional pentru a-şi proteja drepturile. Ne menţinem angajamentul faţă de proiectul construirii şi operării la un nivel ridicat al minei de la Roşia Montană şi prioritatea noastră este găsirea unei soluţii amiabile”, a afirmat preşedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Gabriel Resources a ameninţat încă din luna septembrie 2013 că va da în judecată Guvernul român şi va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza „multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii”.

Compania canadiană Gabriel Resources a înregistrat, în trimestrul doi din 2015, pierderi nete de 4,6 milioane de dolari, transmite MarketWatch. Nivelul rezervelor de numerar şi echivalentele de numerar se ridicau la 32,1 milioane de dolari, la 30 iunie 2015, a informat compania canadiană, citată de economica.net.

Gabriel Resources a anunţat că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internaţional de Soluţionare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) împotriva României. Gabriel Resources precizează că acţiunea vizează disputa companiei cu autorităţile române în legătură cu dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană, la care Gabriel Resources deţine o participaţie de 80,69%, scrie Agerpres.

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) intenţionează să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, acţionari fiind compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31% şi Gabriel Resources – cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine cel mai mare producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

 

Nota: Acest articol a fost publicat pe site-ul Energynomics.ro

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.