STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

G20: compromis privind comerțul liber de protecționism. Nu și unul privind schimbările climatice

Autor: Adrian N Ionescu – Cursdeguvernare.ro

Comunicatul comun al celor mai dezvoltate 20 de țări ale lumii (G20) reunite la Hamburg este gata la mai multe capitole, printre care cel privind comerțul internațional, dar nu și la cel privind schimbările climatice.

Liderii G20 s-au pus de acord să declare că vor „păstra piețele deschise, având în vedere importanța unui cadru comercial și investițional reciproc avantajos”. G20 va „continua să lupte împotriva protecționismului, inclusiv contra tuturor practicilor incorecte”, spune proiectul de comunicat, potrivit oficialilor citați de Bloomberg.

Totuși, comunicatul oferă un anumit grad de manevră Administrației SUA, recunoscând „legitimitatea dreptului de apărare comercială”. Formula de compromis ar acuza astfel, explicit, protecționismul, dar ar exprima, totuși, implicit și îngrijorările președintelui SUA privind excesul de capacitate de producere a oțelului și a ceea ce el a numit practici incorecte, notează sursa citată.

Administrația Trump analizează dacă va impune anumite tarife vamale, cote de import sau o combinație a acestora pentru importurile de oțel, în temeiul securității naționale, chiar dacă numai o parte din oțelul american este utilizat pentru apărare.

Pe de altă parte, liderilor G20 le-a fost greu să ajungă la un consens privind combaterea schimbărilor climatice, după ce consilierii lor nu au reușit să creeze punțile necesare în ultimele săptămâni, notează Reuters.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.