STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Telecom & IT-C & Online, Buget & Finantare Deficit, Start-Up & Angels

Franța creează Fondul de inovare pentru tehnologiile viitorului de 13 miliarde dolari, speră să devină următoarea „republică a start-up-urilor”

Franța cunoaște o accelerare în dorința sa de a deveni următorul mare producător de start-up-uri tehnologice, conform Forbes. Anul trecut, a depășit Marea Britanie în privința numărului total de tranzacții dedicate investițiilor în start-up-uri tehnologice, pentru prima dată în cinci ani.

Deși suma totală a banilor investiți în sectorul tehnologic din Marea Britanie a fost mai mult decât dublă față de Franța, firmele britanice de tehnologie atragând peste 4 miliarde de dolari – aproape dublu față de suma totală investită în 2016, în ciuda Brexit.

Recent, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a detaliat finanțarea unui fond de investiții de 13 miliarde de dolari pentru finanțarea inovațiilor tehnologice din Franța, anunțat pentru prima oară în vara trecută.

Finanțarea inițială va proveni din veniturile realizate din vânzarea pachetului de acțiuni al Franței în compania de domeniul utilităților energetice Engie și al constructorului de automobile Renault pentru aproximativ 2 miliarde de dolari, precum și dintr-un „împrumut” al participațiilor sale din cadrul celeilalte întreprinderi energetice EDF și grupului de apărare Thales, în valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari.

Acțiunile ulterioare vor fi în cele din urmă înlocuite cu veniturile din vânzări ale companiilor de stat, inclusiv operatorul aeroportului din Paris (ADP) și compania națională de jocuri de noroc La Francaise des Jeux, precum și activele sale în peste 80 de companii (Airbus, Air France, Orange, Safran …) care valorează peste 120 de miliarde de dolari.

Fondul va fi administrat de banca publică de investiții din Franța Bpifrance și se așteaptă să genereze venituri anuale de 240 milioane până la 365 milioane dolari pentru a fi investite în tehnologiile viitorului, în plus față de cele 170 milioane de dolari pe care le investește în fiecare an în start-up-uri tehnologice.

„Tehnicalitățile acestui nou fond masiv dedicat inovării vor fi definite în următoarele săptămâni”, a explicat Romain Serman, șeful Bpifrance în SUA. „Această inițiativă face parte dintr-o politică guvernamentală cuprinzătoare care vizează stimularea inovației și reformarea mediului de afaceri general pentru antreprenorii din Franța. ”

Cu toate acestea, capitalul inițial de 13 miliarde de dolari nu este de fapt destinat investiției – doar venitul pe care îl generează – și va rămâne neatins.

Franța face pași pentru a-și proteja industria tehnologică de preluările străine

În discursul său, Le Maire a anunțat, de asemenea, că va adăuga inteligența artificială (IA) și protecția datelor la lista industriilor strategice (apărare, energie, sănătate, telecomunicații, transport, apă) pe care guvernul francez dorește să le protejeze de preluările străine.

El a spus că, deși Franța este o țară deschisă, „deschiderea nu înseamnă devalizare. Devalizarea tehnologiilor noastre, a expertizei noastre, a talentelor noastre”. Și că „investitorii străini trebuie să știe că investițiile lor vor trebui acum să respecte seturi clare de reguli, care au fost prezentate de președintele francez în ultima sa călătorie în China”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.