STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Treasury-Bonds & Bills

Franklin Templeton, cel mai mare creditor al Ucrainei

Fondul american Franklin Templeton a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, după ce a acumulat titluri de stat reprezentând aproape o cincime din obligaţiunile guvernamentale ucrainiene aflate în circulaţie pe plan extern, scrie Financial Times.

Sursă: www.forbes.com
Sursă: www.forbes.com

Frankling Templeton şi-a majorat semnificativ expunerea la sfârșitul lunii august, când a preluat titluri de 171 milioane de dolari, ameliorând impactul mişcărilor din această vară de pe pieţele externe asupra Ucrainei, potrivit analiștilor. Valoarea nominală totală a titlurilor de stat deținute de Templeton a ajuns la 5 miliarde dolari.

Costul asigurării datoriilor Ucrainei faţă de probabilitatea de neplată este printre cele mai ridicate din lume. Ucraina „traversează o criză monetară şi de finanţare, pur şi simplu. Momentul care declanşează criza ar putea veni mâine, sau săptămâna viitoare, sau luna viitoare. Ucraina nu poate face faţă unui nou val de retrageri de capital. Are nevoie de ajutor din exterior, fie de la Rusia, fie de la FMI”, a spus Paolo Batori, senior strategist la banca americană Morgan Stanley.

Agenţia de rating Fitch a retrogradat vineri ratingul ţării la „B-„, calificativ din categoria „junk”, cu perspectivă negativă, iar costul de finanţare de referinţă al Ucrainei, reprezentat de randamentul obligaţiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani pe piaţa secundară, este unul dintre cele mai ridicate din Europa, crescând cu 10% vineri seară.

La jumătatea lui 2012, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, după ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro, contribuind semnificativ la calmarea turbulenţelor de pe piaţa financiară irlandeză în timpul crizei şi la stabilizarea pieţei locale a obligaţiunilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.