STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Piata de Capital - BVB

FP dezminte ca vinde tot pachetul detinut la Petrom, dar anunta vanzarea actiunilor la subsidiarele Enel

greg koniecznyFondul Proprietatea (FP) nu ar putea sa isi vanda integral, anul acesta, pachetul de actiuni Petrom (SNP) pe care il detine nici daca ar vrea, afirma Greg Konieczny, managerul FP. Acesta a anuntat insa ca Fondul intentioneaza sa vanda actiunile detinute la subsidiarele grupului Enel.

Nici daca ar vrea sa vanda actiunile detinute la Petrom, FP nu ar putea sa le vanda, a afirmat Greg Konieczny, managerul FP, in cadrul unei conferinte de presa, referindu-se la zvonurile aparute pe piata de capital, saptamana trecuta. Fondul Proprietatea controleaza 19% din actiunile Petrom, ceea ce inseamna 35,3% din valoarea totala a detinerilor FP. Actiunile Fondului au crescut saptamana trecuta cu 6,5% pe piata de capital, in urma unor zvonuri potrivit carora FP ar intentiona sa vanda integral pachetul de actiuni detinut la Petrom.

Daca cineva raspandeste aceste zvonuri, ar trebui macar sa isi faca inainte temele, unii oameni nu sunt constienti de limitarile pe care le avem. Fondul Proprietatea nu poate vinde, dintr-o data, mai mult de 20% din active, iar pachetul Petrom reprezinta 35% din VAN”, explica Greg Konieczny. Potrivit legislatiei, FP nu poate instraina, intr-un exercitiu financiar, peste 20% din totalul activelor, fara aprobarea prealabila a AGA.

Nu ne-am schimbat strategia, am anuntat in primavara ca luam in considerare optiuni strategice privind o potentiala reducere a participatiilor detinute la Petrom. Suntem in continuare in discutii si cand acestea vor avansa sau cand vom avea date concrete, vom face si un anunt oficial„, a adaugat managerul FP.

La capitolul optiuni strategice ar putea intra si intentia FP de a vinde participatiile detinute la grupul Enel. Fondul detine 12% la Enel Distributie Muntenia, 24,1% la Enel Distributie Banat si tot atat la Enel Distributie Dobrogea. Toate aceste companii sunt de vanzare, dupa cum a anuntat grupul italian, actionarul majoritar. Fondul are participatii, de asemenea, de cate 12% si la companiile Enel Energie Muntenia si Enel Energie.

Pachetele de actiuni pe care Fondul Proprietatea le detine la Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea reprezinta 9,5% din valoarea activului net al societatii. Pachetul de actiuni la Enel Distributie Banat este evaluat de Fond la 130 milioane de euro, in timp ce cel detinut la Enel Muntenia, de 107 milioane de euro, iar cel la Enel Dobrogea, de 86 milioane de euro.

Conform contractului de privatizare, FP are dreptul de a vinde participatia la Enel Muntenia in aceleasi conditii ca actionarul majoritar, dupa cum sustine Konieczny.

La inceputul saptamanii trecute, cel mai mare actionar al FP, fondul de hedging american Elliott Associates, a cumparat titluri ale Fondului in valoare de 23 milioane de lei, echivalentul a 5,2 milioane de euro. Incurajati de achizitiile americanilor, investitorii s-au inghesuit sa cumpere FP ulterior, fapt ce a impins cotatiile actiunii FP aproape de 1 leu/unitate.

In urma cu cateva zile, Greg Konieczny anunta ca Fondul Proprietatea va lansa, pe finalul anului, un nou program de rascumparari de pana la 8% din propriile actiuni care, la cotatiile actuale, valoreaza in jur de 870 milioane de lei. Pentru a demara noul program Fondul mai are nevoie de acordul ASF privind reducerea capitalului social.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, s-a anuntat decizia AGA de reinnoire a mandatului Franklin Templeton ca administrator al FP pentru o perioada de doi ani, incepand cu 30 septembrie 2014, dupa ce contractul din luna aprilie care prelungea pe doi ani mandatul administratorului a fost avizat doar partial de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care a cerut mai multe modificari.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.