STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI, Banci & BNR, Finantari UE & Granturi

Fondurile europene: un capăt de listă pentru noii miniștri

Autor: Victor Bratu, Adrian N Ionescu, Razvan Diaconu – Cursdeguvernare.ro

”Houston, we have a problem”: Asta e conluzia generală – configurată de suma numeroaselor și tenacelor probleme din mecanismele de absorbție a fondurilor europene – la conferința organizată luni, 29 ianuarie, de cursdeguvernare.ro cu sprijinul Băncii Naționale a României.

De la Comisarul european Corina Crețu și guvernatorul Mugur Isărescu (a căror prezență la eveniment trage o tușă groasă asupra gravității faptului că pierdem cu ușurință bani ieftini și indispensabili) și până la beneficiarii care luptă zilnic cu birocrația, anomaliile și lipsa de eficiență a sistemului, cursdeguvernare.ro a filtrat despre fondurile europene câteva adevăruri pentru care experții prezenți bagă mâna în foc :

  • consecințe macroeconomice: lipsa fondurilor europene compromite PIB-ul potențial din cauza lipsei de investiții, produce dezechilibre pe termen mediu și compromite deficitul de cont curent.
  • bugetul multianual al UE va suferi modificări, Brexitul așează lucrurile altfel decât până acum, politica de coeziune va privi, cu precădere, la statele eficiente în a absorbi și a folosi inteligent banii
  • trend devastator: administrațiile locale preferă banii alocati politic de la administrația centrală, în locul fondurilor europene. de ce:
  • spre deosebire de o țară ca Polonia, de pildă, unde proiectele publice au aceleasi criterii de eligibilitate și pentru finanțarea internă și pentru finanțare cu bani europeni, în România parametri sunt diferiți. e vorba tocmai de lipsa exigenței, care compromite eligibilitatea unui proiect și pentru fonduri europene.
  • Trebuie eliminate suprareglementările de la nivel local pentru a ușura procesul de absorbție
  • Sistemul de achiziții publice trebuie îmbunătățit – e vag, ușor contestabil și generator de anomalii
  • Atenție, începeți să pregătiți portofoliul de proiecte pentru exercițiul 2020-2027
  • MySMISA încă nu este deplin funcțional
  • ”Informatizați trezoreria. Dacă nu reușiți, lăsați-ne să lucrăm cu bănci comerciale”

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.