STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA

FMI: Zona Euro trebuie să înfiinţeze o autoritate bugetară centrală

Într-un raport al Fondului Monetar Internațional se arată că zona euro trebuie să înfiinţeze o autoritate bugetară centrală ca suport la depăşirea şocurilor unor viitoare crize economice. 

Sursă: uk.reuters.com
Sursă: uk.reuters.com

O astfel de autoritate a fost propusă de mai multe ori de oficialii UE, însă ea nu este agreată de Germania şi alte state puternice din zona euro, pe motiv că nu vor să ajungă în situaţia de a acoperi deficitele ţărilor de la periferia zonei euro, transmite Wall Street Journal.

Raportul arată însă că „distribuirea riscului fiscal înseamnă că, în orice moment, ţările care trec prin condiţii ciclice mai bune le susţin pe cele în situaţie diametral opusă şi nu înseamnă că aceleaşi ţări se vor afla întotdeauna în situaţia de a da sau de a fi beneficiari”.

FMI propune mai multe variante ale bugetelor comune:

  • un fond pentru „zile negre” (contribuţii anuale de 1,5-2,5% din PIB-ul zonei euro) distribuit ţărilor afectate de şocurile economice
  • un fond comun de asigurare de şomaj, distribuit ţărilor cu dificultăţi pe piaţa muncii
  • obligaţiuni comune emise de uniunea monetară
  • un buget comun

„Un buget complet la nivelul zonei euro ar permite o distribuire a riscului atât prin venituri – întrucât ţările lovite de criză vor contribui mai puţin – cât şi prin cheltuieli”, afirmă FMI.

FMI este de părere că un fond centralizat care să plătească pentru lichidarea băncilor din zona euro trebuie creat urgent, cu scopul de a acorda finanţări temporare, înainte ca activele şi pasivele unei bănci să fie preluate de alte instituţii de credit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.