STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI

FMI: Redresarea economică din Europa Emergentă va încetini uşor în 2014

Redresarea economică din Europa Emergentă va încetini uşor în 2014, iar o nouă escaladare a situaţiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative în regiune, avertizează FMI în raportul World Economic Outlook, citat de Mediafax.

descărcare„În pofida efectului pozitiv al revenirii economice din Europa dezvoltată, redresarea din ţările emergente va încetini uşor”, se arată în raport.

FMI include în categoria Europa Emergentă şapte ţări membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Croaţia, precum şi două state din afara UE, şi anume Turcia şi Serbia.

Alte ţări din regiune, respectiv Slovacia, Slovenia şi Estonia, membre ale zonei euro, şi Republica Cehă sunt incluse în categoria statelor avansate.

Fondul anticipează pentru Europa Emergentă o creştere economică de 2,4% în acest an şi de 2,0% în 2015, după un avans de 2,8% în 2013.

În octombrie anul trecut, FMI prognoza o creştere de 2,75% în 2014. „Fragilitatea zonei euro, unele politici naţionale de austeritate bugetară, instabilitatea crescută de pe pieţele financiare şi tensiunile geopolitice sporite generate de situaţia din Ucraina reprezintă riscuri importante”, a explicat FMI.

Încetinirea creşterii în Europa Emergentă este provocată de Turcia, cea mai mare economie din regiune, al cărei avans se va reduce în acest an la 2,3%, de la 4,3% în 2013, a arătat Fondul.

Pentru România, FMI estimează pentru acest an o creştere de 2,2%, iar pentru anul următor 2,5%. În 2013, PIB-ul României a crescut cu 3,5%.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Lituania va înregistra cea mai puternică creştere economică din regiune atât în acest an, de 3,3%, cât şi anul următor, de 3,5%, notează FMI. Economia Poloniei va consemna o evoluţie mai bună decât cea a României în ambii ani analizaţi de raportul FMI, cu un avans al PIB de 3,1% anul acesta şi 3,3% anul următor.

Ungaria şi Bulgaria vor avea rate mai lente comparativ cu România. Astfel, economia Ungariei ar urma să încetinească anul următor la plus 1,7%, după 2% în acest an, în timp ce creşterea PIB-ului Bulgariei se va accelera de la 1,6% în acest an la 2,5% anul următor. Croaţia va fi singura ţară din Europa de Sud-Est care va rămâne în recesiune în acest an, cu un declin de 0,6%.

Fondul anticipează un avans de 1,2% pentru zona euro în acest an, estimare îmbunătăţită de la nivelul de 1% din octombrie, şi de 1,5% pentru 2015. Între dificultăţile meţionate de FMI se află redresarea lentă, inflaţia aflată sub ţinta Băncii Centrale Europene şi fragmentarea financiară.

La nivel global, economia va înregistra o accelerare de la 3% anul trecut la 3,6% în 2014 şi la 3,9% anul următor, în conformitate cu estimările instituţiei internaţionale din toamna anului trecut.

Pentru Statele Unite, FMI a menţinut previziunile de creştere economică la 2,8% în acest an şi 3% în 2015.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.