STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

FMI nu mai este orientat spre „reformele structurale”

Christine LagardeFMI „s-a schimbat” si nu mai impune politici de „redresare structurala”, atat de criticate in anii ’80-’90 in Africa sau in America de Sud, a declarat Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International (FMI), potrivit AFP.

„Redresare structurala? A fost inainte de mandatul meu, nu am nicio idee despre ce este vorba”, a declarat ironic Lagarde, la o conferinta de presa sustinuta sambata la Washington, ca raspuns la o intrebare a unui jurnalist ghanez, care a chestionat-o despre imaginea proasta a FMI in Africa.

Termenul de „redresare structurala” se refera la liberalizarea economiei si la reducerea perimetrului statului, care au conditionat imprumuturile FMI si care au avut rezultate foarte contestate in tarile din Sud. „Nu mai facem acest lucru”, a asigurat doamna Lagarde, instalata la conducerea FMI in 2011, perioada in care Fondul a continuat sa sustina politicile de austeritate bugetare in tarile aflate sub asistenta financiara, precum Grecia, Portugalia.

„Trebuie sa se inteleaga ca ne-am schimbat modul de a ne oferi sprijinul financiar. Este intr-adevar pe baza de parteneriat”, a declarat Lagarde, intr-un moment in care Fondul se pregateste sa sustina financiar Ucraina, in schimbul unor masuri economice draconice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.