STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

FMI: Migrația forței de muncă a prejudiciat statele din Europa centrală și de est cu circa 7 puncte procentuale din creșterea PIB

Sursa: cursdeguvernare.ro

din-nou-suntem-primii-intr-un-top-negativ-romania-a-inregistat-cea-mai-ridicata-rata-anuala-a-inflatiei-din-ue-si-cele-mai-mari-cresteri-de-preturiLarga emigrație din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) spre statele vestice, dominată de cea a forței de muncă tinere și bine pregătite, a adus beneficii celor care au plecat și statelor în care s-au stabilit, dar a încetinit creșterea economică și convergența veniturilor în statele de origine – sunt concluziile unui studiu realizat de experți FMI și intitulat „Emigrația și Impactul acesteia asupra Europei de Est”.

Aceste fluxuri masive din ultimii 25 de ani, și în special exodul celor cu înaltă pregătire și calificare, au avut un impact semnificativ asupra demografiei, forței de muncă și a productivității din statele de origine.

A fost afectată astfel competitivitatea acestor state membre din Europa de Est și Centrală, și a fost provocată o creștere a aparatului de stat și a cheltuielilor sociale, cu structuri ale bugetului mai puțin favorabile creșterii.

Aceste efecte sunt mai vizibile în Europa de Est, inclusiv România, precum și în statele baltice.

Mai mult, banii trimiși acasă rudelor au dus la creșterea salariilor mici și au redus stimulentele de a lucra în țările de origine. Drept rezultat, salariile au crescut mai rapid decât productivitatea, erodând randamentul investițiilor și slăbind stimulentele pentru investiții în țările mamă.

Veniturile și calitatea instituțională scăzute din această parte a Uniunii vor face ca emigrarea să continue, în absența unor politici determinate și coordonate, mai spune studiul.

Cu cât guvernul e mai puțin eficace și instituțiile sunt mai slabe (apărarea statului de drept, susținerea asumării responsabilității și combaterea corupției) în țările mamă, cu atât e mai probabil ca cei tineri şi educaţi să-şi caute oportunităţi mai bune în afară.

În timp ce emigranții înșiși tind să o ducă mai bine și familiile lor de multe ori beneficiază de pe urma banilor expediați acasă, plecarea lor slăbește potențialul economic al țărilor de origine, mai spun experții FMI.

Proporțiile fenomenului și efectele demografice

În ultimii 25 de ani, aproximativ 20 de milioane de persoane (adică 5,5% din totalul populație zonei; un număr egal cu toată populația Ungariei și Cehiei la un loc) au plecat din Europa de Est și Centrală (CESEE), iar cel mai afectate au fost statele din  Sud-Estul Europei (SEE – printre care România și Bulgaria), unde și-au părăsit țara 16% din populaţia, de la începutul anilor 1990.

Între 1990 și 2012, migrația a afectat creşterea cumulată a populaţiei din SEE cu opt puncte procentuale, agravând unele tendinţe demografice deja negative, ceea ce face ca populația să stagneze sau să se reducă în aceste state.

emigrarea cesee

Nivelul de educație al emigrațiilor este mai mare decât media din țările lor, iar în cazul României și Croației, care au o pondere redusă a celor cu studii superioare în totalitatea populației, exodul creierelor a avut un impact și mai puternic asupra productivității.

Citeste continuarea pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.