STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL, Insolventa & Lichidatori

FMI, ingrijorat ca legea falimentului personal ar putea avea impact negativ asupra pietei financiare

Andrea SchaechterFondul Monetar International (FMI) a trimis o scrisoare Ministerului Finantelor in care isi  exprima ingrijorarea fata de legea falimentului personal, care ar putea avea un impact negativ asupra pietei financiare, daca nu sunt consultate si partile interesate.

Intr-o scrisoare transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valcov, FMI isi arata ingrijorarea fata de legea falimentului personal despre care spune ca, fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea partilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pietei financiare.

„O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate şi fără un sprijin instituţional adecvat nu-şi va atinge obiectivele”, se arata in document.

„Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si după consultarea partilor (…) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare”, se arata in scrisoare, semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale (BM).

In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea „un impact negativ” asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.

In acelasi timp, FMI si BM isi exprima ingrijorarea in legatură cu actualele initiative legislative din Parlament privind convertirea imprumuturilor bancare in valute in moneda nationala la cursul de schimb de la momentul acordarii imprumuturilor, apreciind ca o astfel de masura ar reprezenta un risc la adresa „intaririi stabilitatii sistemului financiar”.

Andrea Schaechter si Elisabetta Capannelli propun ca aceste chestiuni sa fie discutate cu prilejul urmatoarei misiuni FMI si BM la Bucuresti, care incepe de astazi.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, ca Guvernul nu are in program sa discute cu FMI despre Legea conversiei creditelor si cea a insolventei personale: „noi nu avem in program, dar daca dansii vor dori, trebuie sa discute cu Parlamentul”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.