STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Buget & Finantare Deficit, Finantari UE & Granturi

FMI critica acordul privind noul plan de salvare a Greciei

Christine LagardeFondul Monetar International (FMI) critica acordul privind noul plan de salvare oferit Greciei de catre liderii zonei euro, apreciind ca datoria publica a statului grec a devenit nesustenabila si ca Atena are nevoie de reducerea datoriilor, dupa cum noteaza Mediafax.

Evaluarea FMI intervine in contextul in care Parlamentul de la Atena trebuie sa voteze, azi, patru legi prevazute de acordul incheiat luni la Bruxelles.

Studiul FMI pune sub semnul intrebarii validitatea reformelor cerute de liderii zonei euro si este de acord cu reducerea datoriilor ceruta de opinia publica din Grecia.

Potrivit BBC, studiul publicat de FMI va complica misiunea premiereului grec Alexis Tsipras, care trebuie sa convinga parlamentarii, inclusiv pe cei din partidul sau, Syriza, sa voteze aceste legi. De altfel, Tsipras a declarat ieri ca nu crede in planul de salvare propus, dar este dispus sa il implementeze pentru „a evita dezastrul pentru tara” si colapsul bancilor.

Prevederile ce urmeaza sa fie votate azi sunt o preconditie pusa de creditori pentru inceperea discutiilor privind un nou program de imprumut in valoare de pana la 86 miliarde de euro.

Studiul FMI afirma ca statele europene ar trebui sa ofere Greciei o perioada de gratie de 30 de ani pentru achitarea datoriei sale europene, inclusiv a noilor imprumuturi, dupa cum relateaza Reuters in pagina sa electronica. In caz contrar, europenii trebuie sa faca transferuri anuale catre bugetul grec sau sa accepte reduceri dramatice ale imprumuturilor existente.

Grecia are o datorie totala de peste 320 miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeană (BCE). Incepand de la 1 iulie, Grecia este tehnic in incapacitate de plati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.