STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA

FMI: BCE ar trebui să pună la dispoziţia băncilor din zona euro lichidităţi mari

FMI recomandă Băncii Centrale Europene să pună la dispoziţia băncilor din zona euro lichidităţi mari, pe lângă sprijinul acordat prin alte instrumente de politică monetară, pentru a susţine recuperarea economică. De asemenea, BCE ar trebui să ajute mai mult companiile mici din uniunea monetară, au notat experţii Fondului într-un raport publicat după o evaluare periodică a economiei Italiei.

Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă: www.telegraph.co.uk

Banca a menţinut joi dobânda operaţiunilor principale de refinanţare la 0,5%, dobânda facilităţii de creditare marginală la 1%, iar dobânda facilităţii de depozite la 0%. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat joi că instituţia anticipează că va menţine sau va reduce dobânzile „o perioadă prelungită de timp”.

FMI a cerut guvernului de la Roma să deruleze mai multe reforme structurale şi să combată mai eficient evaziunea fiscală. Instituţia internaţională a înrăutăţit prognoza privind contracţia PIB al Italiei în acest an de la 1,5% la 1,8%, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

„Eforturile Italiei ar trebui completate la nivelul zonei euro cu măsuri pentru întărirea uniunii monetare şi susţinerea creşterii. Achiziţia directă de active financiare de către BCE, precum credite acordate IMM-urilor, o nouă operaţiune de refinanţare pe termen mai lung, dar şi criterii mai permisive privind garanţiile ar reduce costurile de finanţare ale băncilor şi dobânzile la care acestea acordă împrumuturi”, se arată în raport.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.