STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Finantari UE & Granturi

FMI a ajuns la un acord cu Ucraina pentru un ajutor financiar de 17 mld. dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a ajuns la o înţelegere cu Ucraina pentru acordarea unui împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari, pachetul de ajutor financiar urmând să ajungă la 40 de miliarde de dolari, prin contribuţia altor parteneri internaţionali, precum Uniunea Europeană, scrie Mediafax.

High_noon_in_relations_between_IMF_and_Ukraine_has_matured__159588„Echipa care lucrează la Kiev a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru un program de reforme economice care va susţinut prin Facilitatea de finanţate extinsă, în valoare de aproximativ 17,5 miliarde de dolari din partea FMI”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Noul program înlocuieşte acordul stand by pe care Ucraina îl avea cu FMI şi urmează să fie aprobat de conducerea executivă a instituţiei.

„Aceste resurse puse la dispoziţie vor fi completate de alte surse de finanţare. După cum a anunţat, guvernul ucrainean intenţionează să negocieze cu deţinătorii datorie sale suverane, pentru a-şi îmbunătăţi sustenabilitatea pe termen mediu. În total, pachetul de finanţare este estimat să se ridice la 40 de miliarde de dolari şi va dura patru ani”, a declarat Christine Lagarde, directorul general al FMI.

Lagarde a precizat într-un interviu că pachetul de salvare pentru Ucraina include şi o contribuţie din partea UE, în timp ce Statele Unite a promis anterior un ajutor în valoare de 2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

„Noul program va susţine stabilizarea economică imediată a Ucrainei şi va sprijini setul de reforme îndrăzneţe convenit, care are ca scop revenirea pe creştere a economiei pe termen mediu şi îmbunătăţirea standardelor de trai a populaţiei”, a afirmat Lagarde într-un comunicat de presă.

Guvernul de la Kiev se confruntă cu cea mai gravă recesiune după 2009, FMI estimând că economia ucraineană s-a contractat cu până la 7,5% anul trecut, pe fondul conflictului din estul Ucrainei, care a afectat industria naţională şi exporturile, precum şi încrederea investitorilor.

În Belarus, la Minsk, au avut loc negocieri în vederea încheierii unei înţelegeri pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.