STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Buget & Finantare Deficit

Fitch a retrogradat ratingul Croaţiei cu o treaptă, la nivelul BB

Fitch Ratings a retrogradat cu o treaptă ratingul Croaţiei pentru datoriile pe termen lung în valută, la nivelul BB, cu perspectivă stabilă, din cauza amplificării riscurilor legate de capacitatea autorităţilor de stabilizare a ponderii datoriei publice în PIB, pe termen mediu, conform Mediafax.

descărcareRatingul pentru datoriile pe termen scurt în monedă locală a fost redus cu o treaptă la nivelul BB+, iar plafonul de ţară la BBB-. Calificativul pentru datoriile pe termen scurt în valută a fost menţinut la nivelul B.

„Revizuirea substanţială a cheltuielilor bugetare, în aprilie, părea să permită Croaţiei reducerea deficitului bugetar de la 4,9% în 2013 la 3,8% în 2014, conform cerinţelor incluse de Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, iniţiată în ianuarie. Cu toate acestea, guvernul a indicat recent că au avut loc derapaje ale cheltuielilor în primul semestru şi a recunoscut că şansele de a respecta ţintele bugetare stabilite în procedură sunt mici”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Recesiunea prelungită continuă să reducă şansele consolidării fiscale şi ale sustenabilităţii datoriei publice. Croaţia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, cu o contracţie a PIB estimată pentru acest an de 0,5%, după un declin de 1% anul trecut.

Cererea internă scăzută riscă să provoace o deflaţie moderată, ceea ce poate complica sustenabilitatea datoriei publice. Ponderea datoriei publice în PIB a atins 67% la sfârşitul anului trecut, în timp ce necesarul de finanţare este ridicat, de 18,5% din PIB. Totuşi, 80% din acest necesar este asigurat pe piaţa internă, iar costul împrumuturilor este la un minim record.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.