STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit, Treasury-Bonds & Bills

Fitch: Factorii care ajută România și alte țări să reziste turbulenţelor financiare create de Fed

Potrivit Fitch, necesarul de finanţare moderat din acest an al României, Poloniei, Ungariei şi Cehiei, precum şi percepţia pozitivă din partea investitorilor, va ajuta, probabil, cele patru ţări să reziste turbulenţelor financiare create de reducerea achiziţiilor de obligaţiuni de către Fed, transmite Mediafax.

dollar's flow in black hole„Necesarul moderat de finanţare pentru buget şi rostogolirea datoriei, precum şi percepţia pozitivă privind politicile autorităţilor, ar trebui să ajute cele patru ţări din Europa Centrală şi de Est să reziste turbulenţelor cauzate pe pieţe de retragerea graduală a programului extraordinar al Rezervei Federale a SUA (Fed) pentru stimularea economiei”, se arată într-un raport al agenţiei de rating.

De asemenea, deficitele de cont curent ale acestor ţări au fost reduse semnificativ faţă de perioada de început a crizei, iar Polonia şi România au la dispoziţie finanţare din partea Fondului Monetar Internaţional. Polonia are deschisă o linie flexibilă de credit de la FMI, iar România un acord stand-by tratat ca preventiv de autorităţi, suplimentat de o înţelegere cu Comisia Europeană.

România, Polonia, Ungaria şi Cehia au beneficiat de condiţii de finanţare favorabile pe pieţele externe în ultima parte a anului 2013 şi la începutul acestui an, ceea ce le-a permis sã se împrumute din pieţele internaţionale.

Fitch estimează că cele patru ţări trebuie să împrumute 78,5 miliarde de euro în acest an pentru a finanţa deficitele bugetar şi rostogolirea datoriei. Suma este echivalentă cu 9,5% din PIB cumulat estimat pentru România, Polonia, Ungaria şi Cehia în acest an, raport în scădere de la 12,4% anul trecut şi considerabil mai redus faţă de 15,1% în zona euro.

România are un necesar brut de finanţare de 13,2 miliarde de euro în acest an, din care circa 3,1 miliarde de euro pentru deficitul autorităţilor centrale, iar restul pentru rostogolirea datoriei. România are cea mai redusă nevoie de finanţare în rândul celor patru ţări, iar suma este echivalentă cu 8,9% din PIB estimat pentru acest an.

Cu excepţia Ungariei, unde datoria raportată la PIB s-a situat la 81%, îndatorarea este moderată. Astfel, în Polonia reprezintă 58% din PIB, în Cehia 49%, iar în România 38%. Limita maximă agreată de UE este de 60% din PIB.

Fed a anunţat în decembrie că va reduce începând din ianuarie programul de achiziţii lunare de obligaţiuni de la 85 de miliarde de dolari la 75 de miliarde de dolari. Banca centrală americană a folosit acest mecanism pentru a introduce lichidităţi semnificative în sistemul financiar, susţinând economia SUA, dar şi pieţele financiare la nivel global. O nouă şedinţă a Fed este programată săptămâna aceasta, iar analiştii se aşteaptă ca reducerea graduală a programului să continue pe parcursul anului.

Reducerea programului Fed, dar şi alţi factori, precum încetinirea creşterii economice în China, au cauzat volatilitate pe pieţele financiare la începutul acestui an. Investitorii ies de pe active emergente în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, un prim semnal al impactului reducerii programului de achiziţii de obligaţiuni al Fed, agravat de temerile tot mai mari privind instabilitatea politică şi financiară din unele state cu economii emergente.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.