STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Leasing & IFN

Firmele de leasing au dat mai multe finantari in 2014, dar portofoliile s-au contractat

leasingCompaniile de leasing au finantat, anul trecut, achizitia de bunuri in valoare de 1,3 mld. euro, adica 6 mld. lei, cu 7% peste nivelul din 2013, potrivit datelor asociatiei societatilor financiare – ALB. Cu toate acestea, afacerile noi nu au reusit sa acopere rambursarile, astfel ca portofoliul total al pietei de leasing a scazut cu 9%, la 2,2 mld. euro, echivalentul a 10 mld. lei.

Spre comparatie, la jumatatea lui 2010, portofoliul companiilor de leasing finan­ciar ajungea la 4,4 miliarde de euro, scrie ZF. Porto­fo­liul reprezinta un element important pentru firmele de leasing intrucat este sin­gura sursa de venit, iar declinul dramatic din ultimii ani vine in conditiile in care aceas­ta piata a fost puternic afectata de criza. De exemplu, firmele de leasing finan­tau bunuri de circa 5 miliarde de euro pe an, in 2007 si 2008.

„Vehiculele reprezinta centura de siguranta a industriei de leasing, ele tin pana la urma volumele. In ceea ce priveste echipamentele, este de apreciat faptul ca acum avem o dispersie buna la shock-proof pe acest segment si nu o concentrare, cum vedeam in 2009. Acea concentrare a fost cea care ne-a dus la industria cu cel mai mare grad de scadere din perioada de criza”, afirma Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing si presedintele ALB.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.