ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Factoring & Forfetare

Factoring, piața din România a ajuns la 5 miliarde de euro după un avans de 11% în 2018

Piata de Factoring a continuat sa creasca pentru al 4-lea an consecutiv, avand un avans de 11% in 2018 vs. 2017, depasind nivelul de 5 miliarde de euro. Datele reies din studiul anual al Asociației Române de Factoring (ARF), cu privire la evoluția pieței: http://www.asociatiadefactoring.ro.

Cea mai mare pondere (40%) din volumele derulate prin factoring este realizata de companii cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro, 38% de catre companii cu cifre de afaceri cuprinse intre 5 și 50 milioane euro, in timp ce 22% se deruleaza de catre companii de pana in 5 milioane de euro.

In 2018, factoringul intern s-a situat la nivelul de aproximativ 4 miliarde de euro, in crestere cu aproape 13%. Pentru tranzactiile comerciale din piata interna exista 2 categorii principale de produs – factoring cu regres si factoring fara regres, serviciile de colectare putand, de asemenea, fi contractate independent de componentele de finantare si acoperire la riscul de neplata.

Din punct de vedere al principalelor industrii, in cadrul tranzactiilor interne, sectorul FMCG se finanteaza cel mai mult prin factoring, ajungand anul trecut la un volum de 834 milioane de euro. Pe locul al doilea se afla sectorul IT&C, cu 671 milioane de euro creante gestionate prin factoring, in creștere cu 8,5% fata de 2017. Pe al treilea loc din punct de vedere ale volumelor, a urcat sectorul numit generic „Metale, chimicale, apa, reciclare”, cu peste 529 de milioane de euro si care, procentual, inregistreaza si cea mai mare crestere, de aproximativ 48%, fata de 2017. Acest sector ocupa si prima pozitie in cadrul tranzactiilor de factoring de export.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.