STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Concurenta & Protectie Consumator

Cum au obținut „Cei Patru Mari” auditori venituri în creștere cu 17 miliarde de dolari? Nu din audit

– Consultanța este acum o vacă de muls pentru firmele de contabilitate, cauzând îngrijorare cu privire la conflictele de interese –

Firmele de audit au o treabă dificilă de făcut. Unii critici cred că nu ar trebui să aibă încă una, conform unei analize din Wall Street Journal.

De-a lungul anilor, cele patru firme de contabilitate mari, Big Four, s-au implicat și în consultanță, căutând o creștere pe care întreprinderile lor de audit de bază nu o furnizau. Din 2012, veniturile globale ale firmelor din consultanță și alte activități de consultanță au crescut cu 44%, în comparație cu o creștere de doar 3% din audit.

Rezultatul este că cea mai mare parte a veniturilor firmelor vine acum din consultanță, 56 miliarde dolari anul trecut, în comparație cu doar 47 miliarde dolari din audit. Cu cinci ani mai devreme, auditul a atras aproximativ aceeași sumă – 46 de miliarde de dolari – în timp ce consultanța a adus numai 39 de miliarde de dolari.

Dar creșterea cu 17 miliarde de dolari a veniturilor din consultanță a survenit odată cu preocupări legate de potențialul conflictelor de interese și de pierderea accentului pus pe audit de către cele patru firme, Deloitte Touche Tohmatsu, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young și KPMG.

Luna trecută, observațiile unui reglementator din Regatul Unit au reînviat o dezbatere veche: Ar trebui ca Cei Patru Mari să fie separați, cu auditul corporativ separat de consultanță? Acest lucru ar lăsa auditurile gestionate de firme separate care nu fac altceva decât acel tip de muncă.

Unii observatori consideră că firmele „doar pentru audit” sunt o idee al cărei timp a sosit în cele din urmă. Ei cred că vor face mai bine auditurile și vor stimula concurența. „Mi-ar plăcea să văd asta”, a spus Michael Shaub, profesor contabil al Universității A & M Texas.

Dar industria spune că ajută ca auditul și consultanța să fie sub același acoperiș. Această configurare oferă auditorilor un acces mai ușor la tehnologie și expertiză în privința afacerilor clienților lor. Acest fapt „oferă structura, amploarea și profunzimea aptitudinilor tehnice și ale expertizei din industrie necesare pentru a furniza audituri de înaltă calitate”, a declarat Mark Weinberger, președintele global al Ernst & Young.

În schimb, crearea de firme doar pentru audit „ar submina progresele semnificative înregistrate în vederea consolidării calității auditului”, a declarat Deloitte într-o declarație.

Consultanța a devenit crucială pentru Cei Patru Mari din punct de vedere financiar: în grup, au obținut 42% din veniturile lor globale din anul 2017 din activitatea de consultanță, în comparație cu 35% din audit. Restul provine din munca fiscală și legală.

În timp ce consultările pot fi profitabile – tind să fie mai personalizate, mai creative și conduse de clienți corporativi decât auditul – prezența afacerii la firmele de audit a reprezentat o preocupare de ani de zile. Investitorii se tem că ar putea determina firmele să-și ia ochii de pe minge atunci când vine vorba de responsabilitățile de bază de audit și că ar fi mai greu pentru o firmă de audit să fie imparțială dacă de asemenea încasează mari comisioane din consultanță de la același client.

Arthur Andersen, de exemplu, a câștigat mai mult din onorarii din furnizarea de consultanță și alte servicii nonaudit către Enron Corp în anul premergător demisiei – 27 milioane de dolari – decât a făcut-o din auditarea companiei (25 milioane dolari).

După scandalul Enron, Legea Sarbanes-Oxley din S.U.A. împiedica firmele să furnizeze clienților lor de audit mai multe tipuri de servicii de consultanță. Dar ei pot face totuși ambele atât pentru clienții din afara S.U.A., cât și să ofere consultanță companiilor americane pe care nu le auditează.

De asemenea, au fost sugerate firme doar pentru audit în timpul eșecului Enron. Înainte ca Arthur Andersen să se prăbușească sub greutatea cauzei penale împotriva acestuia, fostul președinte al Rezervei Federale, Paul Volcker, a încercat fără succes să salveze compania printr-un plan de separare a întreprinderilor sale de audit și consultanță.

Ideea a câștigat recent elan în Statele Unite, Stephen Haddrill, director executiv al Consiliului de Raportare Financiară, a spus pentru Financial Times luna trecută că autoritățile ar trebui să ia în considerare divizarea „Celor Patru Mari” companii din Marea Britanie pentru a separa auditul de consultanță și pentru a stimula concurența.

Preocupările domnului Haddrill au urmat unor scandaluri contabile la companii precum Carillion PLC și Steinhoff International Holdings NV din Africa de Sud, care deține lanțuri de magazine de mobilă din Marea Britanie.

Practic, toate cele mai mari companii din Regatul Unit sunt auditate de Big Four, așa cum este cazul în S.U.A.

Nu este clar dacă separarea auditului de consultanță va funcționa în S.U.A. În timp ce unii investitori sunt îngrijorați, nu a existat nici un impuls semnificativ de reglementare pentru o astfel de mișcare. În 2013, James Doty, atunci președinte al Comitetului pentru supravegherea contabilă a companiilor din S.U.A., și-a exprimat interesul în privința creșterii practicilor de consultanță ale firmelor de audit, dar nu a întreprins nicio acțiune publică. O separare ar putea fi dificilă la nivel global; firmele membre Big Four din fiecare țară sunt separate din punct de vedere juridic de celelalte din aceeași rețea, iar reglementările pot diferi de la o țară la alta.

Ca răspuns la propunerile dlui Haddrill, firma PwC din Marea Britanie a declarat că este „deschisă ideilor”, dar a remarcat că marile companii multinaționale trebuie să aibă auditori suficient de mari și calificați pentru a-și satisface nevoile. KPMG nu a oferit niciun comentariu.

Opiniile sunt împărțite asupra modului în care calitatea auditului este afectată atunci când aceeași firmă oferă și consultanță, a declarat Patrick Velte, profesor de contabilitate și audit la Universitatea Leuphana din Germania din Lüneberg.

Pe de o parte, menținerea afacerilor sub același acoperiș poate aduce sub semnul întrebării independența auditorului. Dar, de asemenea, poate ajuta un auditor să se ocupe mai bine de riscul de afaceri al unui client.

„Nu sunt destul de convins că firmele pure de audit vor fi legate de creșterea calității auditului”, a declarat acesta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.