Finante & Servicii Profesionale, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

Conferinta Mediafax despre fondurile UE – Bucuresti, 21 martie 2014 – sinteza EconomicZoom –

Poza_ConfFonduriEuropene_Mediafax(mar2014)Hotelul InterContinental Bucuresti a avut o sala arhi-plina vinerea trecuta, cu sute de participanti dorind sa afle cat mai multe despre fondurile UE chiar acum, la inceput de nou buget multi-anual al Uniunii, 2014-2020.

Vorbitorii au fost buni toti patru si concluziile in mare incurajatoare, cu anumite nuante…

Adrian Vasilescu, consilierul de comunicare de la BNR, a prezentat date sintetice ale Balantei de Plati a tarii care arata ca noi ca tara am fost BENEFICIAR NET al fluxurilor dinspre UE, cu un total de 10,6 miliarde euro platiti la 21,3 miliarde euro primiti, cu un singur an (2007) in care balanta a fost negativa. Dansul a primit la final multe intrebari despre Banci si despre implicarea acestora (sau lipsa de implicare) in absorbtie; concluzia sa a fost ca relansarea creditarii ce se intrevede acum si concurenta tot mai apriga ii vor forta si pe cei reticenti sa vina cu oferte competitive si deschidere de a cofinanta proiecte.

Marius Radu – coordinator Fonduri UE la UniCreditTiriac Bank– a avut cea mai sintetica prezentare, sustinuta de 5-6 slide-uri foarte bine realizate, inclusiv pe zona de prognoza.

Graficele sintetice prezentate de Marius Radu aratau cele 2 curbe esentiale: cea de contractare, care a urcat relativ linear, si cea de absorbtie efectiva (finala si nu interna) care a stat “lipita de sol” (citeste axa OX) multi ani, decoland in 2012 si 2013. Astazi avem o absorbtie de 33-34% (vs. o rata de Contractare de cca. 87%) si prognoza UniCredit e de un procent de absorbtie de aproape 80% la final de 2015, cand “se trage linie”.

Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a contrazis partial optimismul lui Marius Radu, conform caruia in 2014 se va repeta fenomenul din 2013, anume o absorbtie totala de bani cat in restul anilor precedenti la un loc, adica un record de 6 miliarde euro! Insa ar fi sanse ca tinta de 80% avansata sa fie atinsa la final, asta find si obiectivul MFEur.

A lipsit din panelul conferintei Mediafax cineva de la PNDR – fondurile de dezvoltare rurala “paralele” cu cele structurale si de coeziune, adminstrate si coordonate de MFEur al d-lui Teodorovici -, fonduri care functionaza oarecum diferit, dar mult mai eficient: PNDR are o absorbtie dubla, de peste 70%, relativ apropiata de rata de contractare de 75% !

Aici s-ar fi pus intrebarea (dar nu aveam cui): de ce rata de contractare a ramas la numai 75% sau in apropiere: nu cumva din cauza celor multe Masuri create artificial de birocratii romani care nu si-au regasit cererea in piata (peste jumatate din total sunt asa)?

Cum se vor realoca acesti bani spre listele de asteptare cu proiecte evaluate bune, cu punctaje mari, dar care nu au mai ajuns la finantare din cauza concurentei de “X pe un loc” de la Masurile-vedeta M121 Ferme, M123 Procesare sau M312 Micro Non-Agricole?

Ministrul Teodorovici a mai afirmat ca “România va trimite în mod oficial săptămâna viitoare Acordul de Parteneriat, iar CE are 3 luni la dispoziţie pentru a-l aproba, perioadă în care se mai pot face modificări.” …insa „ceasul Comisiei se opreste” cand ei cer Clarificari, asadar cele 3 luni pot fi 4-5-6. MFEur afirma ca Acordul de Partaneriat actual (versiunea 2 spun dansii) e apreciat si la Bruxelles si de actori ai societatii civile de la noi. Comentariul nostru: sa speram ca DA, dar de fapt nu e v2, ci e un v4 dupa un v0 considerat “catastrofa” de oficiali din Bruxelles, un v1 si un v1+ considerate “varza” tot acolo pe parcursul 2013.

Partea a doua a fost plina de intrebari tehnice si preponderent pentru dl. Ministru – un vorbitor slab, fara elocinta, cu anumite “meciuri personale” pentru perioada cat a stat pe tusa intre conducerea programului ISPA de preaderare si revenirea sa din 2012 in Guvernele Ponta 1-2-3, dar un MANAGER BUN, rezultatele pe absorbtie si debirocratizare o confirma!

 

Scurte concluzii:

  • Vestea buna: Romania are de absorbit cam 40 de miliarde de euro in exercitiul bugetar 2014-2020 fata de cca. 30 miliarde euro in 2007-2013. Inca o veste buna: nu vom pierde majoritatea banilor UE din primul exercitiu, cum arata situatia acum 2 ani, ci cel mult 20-25% (aici ne ajuta si relaxarea recenta a regulii N+2 / N+3 aplicata Romaniei si Slovaciei).

 

  • Vestea proasta: Conform calculelor UniCredit, confirmate de Ministrul Teodorovici, IMM din Romania (adica MEDIUL PRIVAT, caci sunt foarte putine scheme pentru Intreprinderi Mari) are NUMAI 4,5 miliarde de euro alocati: 2,5 mld. Euro pe PNDR, 1,3mld. Euro pe Competitivitate si 0,7mld. Euro pe PORegional; adica circa 11%in total, fata de 15% in perioada 2007-2013, cand se stie ca privatii au fost mult mai rapizi si mai eficienti decat Autoritatile Publice Locale sau nationale (POS Transport si POS Mediu stau trista marturie).

Alta veste proasta: Ministrul Teodorovici favorizeaza sistemul “primul venit – primul servit” ce creeaza debandada si alocare preferentiala pentru cei ce stiu din surse “insider” cand se lanseaza o schema sau alta; mai mult, dansul nu a stiut sa explice ce s-a intamplat recent la 3 ADR-uri (cozi, jandarmi, chiar bataie) la relansarea in 9 zile a POR 4.3 Micro-Intreprinderi.

Dan Barna – antreprenor cu firma de consultanta pe fonduri UE si training, firma care a realizat Portalul cel mai utilizat de Fonduri UE din Romania www.fonduri-structurale.ro, cu cifre de audienta mai mari decat ale tuturor ministerelor (un impresionant 400.000 afisari pe luna la aproape 100.000 “unici”) -, a prezentat si noul portal al proiectelor: www.proiecte-structurale.roo baza de date cu TOATE proiectele finantate din fonduri structurale si de coeziune prin cele 7 programe operationale ale Romaniei (POR, POSDRU, PODCA, POSCCE, POS Transport, POS Mediusi PO AsistentaTehnica), care are deja trafic major la numai un an si ceva de la lansare.

Desi SURSA PRIMARA a acestora sunt tot websiturile autoritatilor de stat, se pare ca modificarea frecventa (de denumiri ministere, pagini web s.a.) plus indolenta specifica functionarilor de la stat au dus la aceasta evolutie invidiata public si de dl. ministru: un Portal privat, cu info “la mana a doua” e de zeci / sute de ori mai accesat decat cele publice cu info “la prima mana”.

Un leitmotiv al conferintei a fost “Romanii nu sunt prostii Europei”, repetat aidoma sau cu mici nuante de mai toti vorbitorii – as spune chiar suparator de des

Fara a nuanta faptul ca: 1) Inteligenta e de mai multe feluri – logica (IQ), emotionala, sociala, kinestezica, de cooperare in grup sau echipa s.a. si 2) Studiul recent de Educatie Financiara ce plaseaza Romania si Rusia cu 3%-4% muuult in urma tarilor vestice care au 30%-50% raspunsuri corecte la 3 intrebari simple de dobanda, inflatie si diversificare risc.

Insa tot Dan Barna a dat cea mai frumoasa (re)interpretare a inteligentei romanilor: un studiu pan-european a demonstrat ca 7 ROMANI din 10 au “capacitatea de a deveni lideri sau manageri” fata de numai 2 din 10 GERMANI (ultimii exceland insa in a respecta reguli).

 

Radu Limpede

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.