PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata de Capital - BVB, M&A & VentureCapital & Private Equity

Bursa din Londra în discuții pentru a cumpăra furnizorul de date Refinitiv

LONDRA – De mai bine de 300 de ani, Bursa de la Londra / London Stock Exchange este unul dintre cele mai durabile simboluri ale capitalismului din lume. Insă doar oferirea unei piețe pentru tranzacționarea acțiunilor nu este suficientă pentru bursele din zilele noastre, informează The New York Times.

Recent, ca un semn al modului cum s-au schimbat lucrurile, compania mamă a Bursei din Londra a acceptat să cumpere Refinitiv, un mare furnizor de date financiare, pentru aproximativ 27 de miliarde de dolari, inclusiv datoriile sale.

Datele de piață, seva industriei de tranzacționare, au devenit o modalitate importantă de creștere. Tranzacția pentru achiziționarea Refinitiv, o fostă divizie a Thomson Reuters, care este acum controlată de gigantul de investiții Blackstone și de alții, va plasa grupul Bursei din Londra în concurență cu giganți precum Bloomberg L.P.

Operatorii bursieri din Statele Unite – inclusiv Intercontinental Exchange, care deține Bursa de Valori din New York (NYSE) și Nasdaq – s-au bazat pe datele pieței ca pe o sursă importantă pentru vânzările către firmele de brokeraj și alte instituții, veniturile rivalizând acum cu cele ale serviciilor tradiționale oferite de burse.

Unele burse au fost acuzate de clienți că au crescut excesiv prețurile pe care le percep. Anul trecut, Comisia pentru valori mobiliare și bursă (the Securities and Exchange Commission) a respins cererile New York Stock Exchange și Nasdaq de a majora comisioanele pentru anumite seturi de informații.

Bursa din Londra va achiziționa și divizia Eikon a Refinitiv, care vinde terminalele ce permit clienților să extragă o serie de date financiare și să facă schimb de mesaje între ei.

Împreună, Bursa de la Londra și Refinitiv au cumulat aproximativ 6 miliarde de lire sterline, sau 7,3 miliarde de dolari, din vânzări anul trecut.

„Odată cu achiziția Refinitiv, ne vom transforma poziția de grup lider al infrastructurii piețelor financiare globale”, a declarat David Schwimmer, care a ocupat funcția de director executiv al Bursei din Londra timp de aproximativ un an.

Acțiunile Bursei de la Londra au crescut pe 1 august 2019 cu peste 7% la tranzacționare.

Însă acordul plasează Bursa de la Londra în cursă cu concurenți mari și bine înrădăcinați. Atât Bursa de la New York, cât și Nasdaq au deja prezențe globale și oferte robuste de date de piață.

Divizia terminalului de date Eikon de la Refinitiv a stat mult timp în urma Bloomberg, liderul incontestabil al industriei respective. În ciuda taxării clienților cu aproximativ 20.000 de dolari pe terminal, Bloomberg controlează ceea ce analiștii au estimat ca fiind o treime a pieței.

Și analiștii se așteaptă ca tranzacția Refinitiv să se confrunte cu un control de reglementare puternic.

Totuși, dacă se va încheia, acordul va fi un succes notabil pentru Bursa de Valori de la Londra (LSE) după ani de zile în care a încercat să realizeze alte achiziții. În urmă cu doi ani, autoritățile de reglementare antitrust europene au blocat compania să fuzioneze cu Deutsche Börse Group, care ar fi creat un operator de piață cu o influență enormă pe întregul continent.

Iar acum aproape un deceniu, Bursa din Londra a încercat să fuzioneze cu Bursa din Toronto. Această fuziune a picat după ce acționarii companiei canadiene au amenințat să voteze împotrivă.

Tranzacția anunțată pe 1 august a.c. ar fi un câștig rapid și profitabil pentru proprietarii majoritari ai Refinitiv, conduși de Blackstone. Consorțiul a cumpărat anul trecut controlul Refinitiv la o evaluare de 20 de miliarde de dolari. Thomson Reuters a menținut o participație de 45% din afacere.

În condițiile acordului, grupul condus de Blackstone (lider mondial pe piața fondurilor de investiții de tip private equity – nota EconomicZoom) va deveni cel mai mare acționar al Bursei de la Londra, având dreptul de a numi trei directori.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.