STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, MACROECONOMIE, Politici Industriale

Finantarea IMM-urilor prin instrumente de capital – o problema acuta. Conferinta CursdeGuvernare,ro „IMM-urile si locul lor in economie”, Download Prezentari

small businessIn conditiile in care creditul bancar nu mai este atat de accesibil companiilor mici si mijlocii, iar pe de alta parte supraindatorarea acestora nu le fac candidate cu sanse la finantare prin banci, solutia IMM-urilor este finantarea prin instrumente de capital, pentru care, insa, este nevoie de reglementari, sustin la unison specialistii.

O radiografie a pietei IMM-urilor a fost creionata de Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul conferintei „IMM-urile si locul lor in economie: O abordare comparativa cu alte tari din UE. Drumul de la problemele noste la solutii”, organizata de CursDeGuvernare.ro.

Doua treimi din IMM-urile din Romania activeaza in sectorul comert. Cinci sectoare economice sunt concentrate de aproape 70% din microintreprinderi: comert cu amanuntul, comert cu ridicata si distributie, alte activitati de servicii prestate, in principal, intreprinderilor, constructii si transporturi.

Contributia IMM-urilor la valoarea adaugata este de 45%, in timp ce in Europa era de 60%, in 2013. Distributia IMM-urilor dupa cifra de afaceri arata ca 49% dintre acestea au sub 500.000 de euro, in timp ce in Europa procentul este de 32%. In Romania, intreprinderile medii cu cifre de afaceri intre 2 milioane de euro si 10 milioane de euro reprezinta un procent de 15%. Cele mai multe dintre acestea nu reusesc, in realitate, sa depaseasca pragul critic de 2-3 milioane de euro cifra de afaceri.

In urma sondajelor realizate in randul IMM-urilor a reiesit ca cea mai importanta problema cu care se confrunta acestea este cea a reglementarii pe toate palierele, reglementare legala, fiscala, concurentiala etc., puncteaza Ionut Dumitru. A doua problema majora a IMM-urilor din Romania o reprezinta competitia, concurenta.

Accesul la finantare este pe locul trei in privinta dificultatilor intampinate de IMM-uri, urmata de disponibilitatea fortei de munca calificate, avand in vedere disparitia invatamantului vocational, a scolilor profesionale, subliniaza presdintele Consiliului Fiscal.

In ceea ce priveste finantarea, se constata faptul ca IMM-urile din Romania au acces la credite bancare intr-o pondere mai mica comparativ cu situatia din Uniunea Europena. IMM-urile din Romania sunt, insa, mai indatorate, de fapt, „nivelul de indatorare este foarte mare raportat la capital, la activele totale pe care le detin, ceea ce ne situeaza sub media europeana„, sustine Ionut Dumitru.

Pe de alta, in Romania nu prea exista solutii alternative la finantarea bancara, adauga specialistul in fiscalitate, care subliniaza necesitatea gasirii solutiilor care sa permita si sa influenteze participarea la capital, adica prin masuri de facilitare a ceea ce este cunoscut sub denumirea de „equity investment”.

In acest sens, „un rol important il are piata de capital”, este de parere Ionut Dumitru, unde regasim acele „fonduri de private equity, venture capital, dispuse sa isi asume riscuri, de exemplu, in cazul sustinerii afacerilor unor start-up-uri”. Acestea nu pot obtine finantare bancara, intrucat legislatia nu permite bancilor sa acorde credite unor astfel de companii aflate la inceput de drum, adauga presedintele Consiliului Fiscal.

 

„Lipseste o lege a business-angel”

Lipsa unei legislatii privitoare la investitorii de tip „business-angel” este pusa in discutie de catre Florin Jianu, vicepresedintele CNIPMMR, fost ministru pentru IMM-uri. „Eu am propus o lege a business-angel, care sa stimuleze atragerea de capital in companii”, reaminteste acesta. El mentioneaza ca in noul proiect de Cod Fiscal s-au introdus notiunile de dividende si exit, iar discutiile aprinse se duc in zona nivelului de acordare de scutire de impozit la iesirea unui investitor dintr-o companie. Dilema consta in aceea de a exista, mai degraba, un controlul al nivelului intrarii sau scutirea de impozit la iesirea din business. „Eu sustin neimpozitarea la iesirea din business, pana la 1 milion de euro„, continua Jianu.

Cel mai important aspect pentru dezvoltarea sectorului IMM, in opinia fostului ministru tine „de eficienta politicilor de reglementare” si a oferit ca exemplu efectele masurii privind scutirea de impozit a salariilor din IT, care a determinat o crestere rapida a ponderii in PIB a acestei industrii la 5%, la fel ca agricultura.

Florin Jianu a tinut sa traga doua semnale de alarma, unul in privinta noului Cod Fiscal si al doilea privind atitudinea ANAF fata de companii. „Vom asista la inchiderea a cel putin 200.000 de firme, daca noul Cod Fiscal va trece in forma actuala”, sustine Jianu, care considera ca „institutile nu trebuie sa dicteze dinamica pietei, ci trebuie gasita o solutie de sutinere a companiilor”. O solutie propusa de el este subventionarea firmelor din fonduri europene pentru cresterea locurilor de munca.

In privinta autoritatii fiscale, ANAF, fostul ministru spune ca are o „abordare ce tine de secolul XVIII”. „Inchiderea unei companii este o drama atat pentru firma respectiva, cat si pentru economie. O companie nu trebuie inchisa nici macar o zi”, atrage atentia Florin Jianu.

Politicile publice trebuie sa se adapteze situatiei economice de acum, continua acesta, oferind ca exemplu cazul unui restaurant pentru care „o solutie ar fi acordarea de licenta, asa cum se intampla in Italia, unde statul ofera limitat un numar de licente, iar restaurantele respective nu mai au probleme cu autoritatile, cu controale”.

Un raport al Coface din 2013 realizat cu date din 2011 arata ca lichiditatea, profitabilitatea si solvabilitatea microintreprinderilor din Romania se afla in proces de deteriorare. Ionut Dumitru remarca o tendinta, in continuare, de scadere a numarului acestui subsegment al IMM-urilor.

 

Situatia microintreprinderilor (cele mai multe din sectorul IMM) din Romania in cifre – date 2011 conform COFACE:

  • Microintreprinderile inregistreaza cel mai ridicat nivel de indatorare, 99% (ca pondere a datoriilor in active totale);
  • Microintreprinderile reprezinta singurul subsegment care inregistreaza o capitalizare negativa;
  • Au cea mai ridicata rata a pierderii, de -4,5%;
  • Inregistreaza cea mai extinsa durata medie de incasare a creantelor de 172 de zile, cu doua luni mai mare decat cea inregsitrata inainte de criza financiara;
  • Inregistreaza cel mai scazut procent de acoperire a datoriilor totale prin cifra de afaceri, de 37%.

 

Descarca prezentarile sustinute in cadrul Conferintei:

Ionut Dumitru (RaiffeisenBank, Consiliul Fiscal) –  Probleme structurale ale IMM-urilor

Adrian Dimache (Camera de Comert Italia-Romania) – Situatia IMM-urilor din Italia

Ionut Sas (PwC) – IMM-urile si locul lor in economie. Inechitatea fiscalizarii

Raluca Painter (Comisia Europeana, Directia Stabilitate Financiara) – Programul European de Unificare a Pietelor de Capital

Florin Vodita (Secretar de Stat Ministerul Economiei) – Promovarea exporturilor

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.