STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, Constructii & Imobiliare

Financial Times: Urmeaza cinci ani de infuzii de capital in regiune in sectorul imobiliar

Nivelul investitiilor din sectorul imobiliar din Europa Centrala si de Est este asteptat sa creasca constant in urmatorii cinci ani, prognozeaza analistii, potrivit Financial Times.

rp_imobiliare2-300x165.jpgUn exemplu elocvent il reprezinta Varsovia, un oras care a ocupat anul trecut locul 4 in clasamentul investitiilor imobiliare din segmentul office, dupa Londra, Paris si Moscova.

Piata imobiliara din zona centrala si estica a Europei se confrunta cu o infuzie de capital din Asia, Statele Unite si Europa de Vest, investitorii fiind impinsi catre aceasta zona de efectele programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene, goana dupa profit si o schimbare pe scara larga a investitiilor imobiliare realizate de fondurile de pensii la nivel mondial.

In plus, lupta anticoruptie din Romania, derulata dupa modelul aplicat in urma cu un deceniu in Polonia, si o transparenta in crestere in Bulgaria si Serbia aduc si aceste piete la un standard ridicat pentru investitori.

Un studiu JLL pe investitiile imobiliare in Europa Centrala si de Est arata ca piata a cunoscut o crestere de aproximativ 25% in ultimul an, atingand o valoare de 7,8 miliarde de euro, Varsovia fiind punct focal pentru majoritatea investitorilor.

Cehia a inregistrat o crestere cu 52% a investitiilor imobiliare din ultimul an, Romania si-a triplat cifra de afaceri in domeniu, iar in Ungaria piata a revenit la nivelul atins in 2007, conform datelor JLL.

Varsovia deja are cativa ani in care a atras interesul investitorilor locali si straini, iar expertii sustin ca efectul infuziei de capital se va extinde catre alte orase importante din regiune.

Procentul de spatii de birouri disponibile din capitala Polonia a crescut de la 9% la 13,5% in ultimii doi ani, analistii Erste Group Immorent estimand ca, in cursul acestui an, acesta va atinge 17%.

Investitiile din regiune au si alte criterii care stau in spatele infuziei de capital. Pe masura ce zona euro se confrunta cu amenintarea unei noi recesiuni, tarile din estul si centrul Europei se bucura de o prognoza mult mai buna in privinta cresterii economice.

Pentru urmatorii doi ani, FMI a estimat o crestere economica de 2,5% – 3% pentru fiecare dintre acestea, cu exceptia Ucrainei.

Pentru analisti si investitori, 2015 ar putea fi anul in care piata din Romania sa atinga un record in privinta investitiilor imobiliare. Ca si Polonia, Romania mizeaza pe alte cateva orase in afara de Bucuresti pentru realizarea unor proiecte majore.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.