STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Banci & BNR

Financial Times: Paradisurile fiscale ar ascunde 21 de trilioane de dolari

Paradisurile fiscale nu sunt lacune in sistemul financiar mondial, ci sunt chiar sistemul, considera Jeffrey Sachs, directorul „Earth Institute”, semnatarul analizei publicata de Financial Times.

Actorii principali ai paradisurilor fiscale din lume sunt Statele Unite, Elvetia si Marea Britanie. Multe dintre cele mai importante paradisuri, printre care Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman si Insulele Bermude, sunt teritorii britanice de peste mari. Invaluirea in secret a trilioane de dolari din Caraibe a fost efectuata cu sprijinul IRS din SUA si cu aprobarea clasei politice americane si a Wall Street, potrivit autorului analizei.

Aceste „terenuri de joc” ale celor bogati si puternici au fost in mare parte ascunse de ochii publicului in cursul boom-ului financiar indelungat. In noua lume de austeritate de dupa crahul din 2008 sunt percepute tot mai mult ca un cancer al sistemului financiar global, ce trebuie extirpat.

Cat de multe venituri fiscale se pierd in paradisurile globale?, se mai intreaba Sachs. Si in acest caz se poate doar ghici, dar cifrele sunt susceptibile de a fi mari. Estimari recente ale „Tax Justice Network” sugereaza ca depozitele sunt de ordinul a 21 trilioane de dolari.

Ostilitatea publica a fost accelerata in mare masura de criza din Cipru. Insula a fost multi ani un paradis fiscal si secretoman de notorietate mai ales pentru banii rusesti. Cu toate acestea, s-au inchis ochii in fata fenomenului mai degraba decat sa fie controlat. Apoi, Ciprul a explodat – un memento privind modul in care un centru financiar nereglementat se poate transforma rapid intr-un pericol de moarte pentru economia mondiala.

mai multe detalii: http://www.ft.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.