STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food

Fermierii se indreapta catre o recolta de grau de 6,1 milioane de tone

Producătorii agricoli din România ar urma să strângă la vară o producţie totală de grâu de 6,1 milioane de tone, în creştere cu 22% faţă de sezonul precedent, arată estimările din martie ale Coceral, o organizaţie europeană a traderilor şi procesatorilor de materii prime agricole.

Ieri a fost dat publicităţii şi un raport al Comisiei Euro­pene care estimează o productivitate la grâu de 2,8 tone/hectar, ceea ce ar însemna o recoltă totală de numai 5,4 milioane de tone.

Proiecţiile din martie sunt primele cifre de producţie mai certe , până acum fiind disponibile doar rapoarte agrometeorologice. O recoltă de 6,1 mil. tone de grâu înseam­­nă o „gură de aer“ de 1-1,2 mld. euro pentru economie.

Conform INS, la nivelul anului 2012 România s-a situat pe locul cinci în rândul statelor membre, atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi al producţiei obţinute la grâu comun şi pe ultimul loc din punct de vedere al randamentului”.

Randamentul graului obţinut in  România este cel mai mic din UE şi la jumătate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, faţă de 5.434 kg/ha). Producţia a fost de 5,19 milioane tone, de pe o suprafaţă de 1,98 milioane hectare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.