STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Agricultura & Agro-Food, Finante & Servicii Profesionale, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, Finantari UE & Granturi

Fermierii pot solicita până la 80% din valoarea subvențiilor APIA, la agențiile BCR

Fermierii pot solicita deja finanțările necesare lucrărilor agricole pentru campania din 2017 în toate cele 514 agenții BCR din întreaga țară. Producătorii agricoli pot obține astfel finanțări de până la 80% din valoarea subvențiilor pe care urmează să le încaseze de la APIA, informeaza Mediafax.

Banca Comercială Română (BCR) a încheiat noile convenții tripartite cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Fondurile de Garantare în scopul finanțării capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii schemelor de sprijin în sectorul agricol, în campania din acest an, se arată într-un comunicat al băncii.

În baza acestor convenții, BCR poate acorda credite fermierilor prin toate cele 514 unități teritoriale, una dintre cele mai bine reprezentate rețele bancare din întreaga țară, atât în mediul urban, cât mai ales în mediul rural. Anul acesta, BCR le propune micilor fermieri un proces simplificat, care permite, în condiții normale, aprobarea creditului într-o singură zi, astlfel încât aceștia să poată beneficia cât mai repede de banii necesari lucrărilor agricole.

“Agricultura a redevenit unul dintre domeniile-cheie în România, iar acest lucru se vede deja în cifre, în condițiile în care, spre exemplu, anul acesta țara noastră a fost declarată primul exportator de cereale la nivelul Uniunii Europene. Efervescența antreprenorilor și a celor 7.000 de firme care activează în agricultură ne bucură, dar ne și obligă, deoarece toti acești oameni au nevoie permanentă de finanțare și încredere. Iar noi suntem pregătiți să-i susținem”, a declarat Loredana Răuțu, Șef Departament Programe de Finanțare în cadrul BCR.

BCR oferă capital de lucru de până la 80% din valoarea subvenţiilor pe care fermierii urmează să le încaseze de la APIA, în cadrul Schemei de plată unică pe suprafață (SAPS), Plăților Redistributive, Plăților pentru practicile agricole benefice pentru mediu și climă, cât și în cadrul Măsurilor compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole.

Este important de precizat că, pentru acest credit, rambursarea și plata dobânzii se fac într-o singură tranșă, ulterior încasării subvenției, astfel încât nu este necesară existența altor surse proprii.

Fermierii eligibili pentru subvenţii APIA se pot adresa oricărei unităţi din reţeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de facilități de finanțare, în baza Adeverinţei de înregistrare fermier emisă de APIA. Prin acest document, se confirmă că s-au efectuat controalele administrative asupra cererii unice de plată depuse și că beneficiarii îndeplinesc condițiile generale de acordare a sumelor cuvenite.

Pe lângă creditele APIA, fermierii mai au la dispoziție la BCR și alte facilități de finanțare a activității, cum ar fi serviciile de factoring, prin care îşi pot externaliza gestiunea creanţelor comerciale pe care le încasează la temen, beneficiind totodată şi de posibilitatea de a obţine plata anticipată a unui procent din valoarea creanţelor respective.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.