STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Piata Valutara, Piata Monetara

Federal Reserve mentine dobanda si anunta ca foarte probabila o majorare pana la finalul anului

Yellen_Sep2015De aproape 9 ani de zile, Federal Reserve nu a mai majorat dobanda de referinta, mentinand politica banilor ieftini pentru a sustine in continuare economia americana. Pentru sedinta Fed de ieri, o majorare de dobanda de 0,25% era asteptata de aproape 50% dintre analistii marilor banci internationale si totusi a fost preferata o amanare a acestei decizii, proportia voturilor fiind 9 la 1 pentru o mentinere in intervalul 0 – 0,25%.

Intre argumentele aduse de Presedintele Fed, Janet Yellen, pentru pastrarea actualului nivel:

– ingrijorarea privind fragilitatea economiei americane, influentata si de recentele turbulente din China

– mediul economic cu inflatie extrem de scazuta. In ultimele 12 luni, inflatia in Statele Unite a fost de numai 0,2%, departe de nivelul de 2% considerat optim de catre Federal Reserve

Janet Yellen a lasat sa se inteleaga ca o prima crestere de dobanda ar putea avea loc pana la sfarsitul acestui an, evenimentul fiind asteptat cu interes de pietele financiare. Istoria ultimelor decenii a aratat ca dupa un prim soc al unei astfel de decizii – eventuale scaderi de burse si volatilitate pe principalele perechi valutare – pe termen mediu, decizia de crestere a dobanzilor este interpretata pozitiv de piete, deoarece semnifica o revenire catre normal a economiei respective, in cazul de fata a celei americane.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.