STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Politica Energetica

Factura Romaniei catre Gazprom a scazut de 14 ori in 2014 comparativ cu 2008

conducta gazeFactura pentru gazele de la Gazprom s-a redus de 14 ori in perioada de criza. De la 23% din consum, rusii nu mai acopera nici 3% din necesar.

Factura achitata, in 2014, de Romania pentru gazele rusesti importate prin intermediari de la Gazprom a fost de 117 milioane de dolari, de peste patru ori mai mica decat cea din 2013 si de 14 ori mai mica comparativ cu cea din 2008, an in care importurile rusesti acopereau 23% din consum.

Reprezentantii Gazprom sustin ca reculul inregistrat de industria chimica locala a fost principalul factor care a dus la scaderea cantitatilor livrate.

Romania a inmagazinat, anul trecut, cu un 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Capacitatea totala de depozitare a gazelor naturale in Romania este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.

Romania a consumat, in 2014, 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, in conditiile in care importul de gaze a scazut la 1 miliard de metri cubi, ceea ce reprezinta 7,5% din consumul total al tarii. Productia interna, asigurata de OMV Petrom si Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenta este importata din Rusia, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Principalul motiv al scaderii consumului si al importurilor a fost ajustarea sectorului industrial, cu precadere chimia si petrochimia.

Structura gazelor din productia interna intrate in consum in 2014 a fost:

  • OMV Petrom intern 54,69%
  • Romgaz intern 41,04%
  • Amromco Energy 3,06%
  • Altii

Rezultatele unui test de stres efectuat de Comisia Europeana si publicat in octombrie 2014 arata ca necesarul de gaze naturale in Romania ar putea creste cu pana la 42% in cazul in care Rusia ar decide intreruperea livrarilor de gaze catre Uniunea Europeana pentru o perioada de sase luni.

Testul analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni, a livrarilor de gaze rusesti pentru 38 de tari europene, raspunsul guvernelor, precum si potentialele acorduri de cooperare intre statele vecine in cazul unei crize a gazelor naturale.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.