STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Cercetare & Edu & Marketing & Media

Facebook deschide un data center verde în State

facebook-iowa-data-center-660x376-300x170Autor: Andrei Obogeanu – Butterfly Media Group

Rețeaua socială plănuiește să deschidă un nou data center alimentat exclusiv cu energie electrică generată de centrale eoliene

 

Facebook a mai întrecut încă un prag zilele trecute, de data această în cursa pentru cele mai eco-friendly centre de date, anunțând că data center-ul din Iowa va funcționa 100% pe energie electrică generată de vânt. Acest proiect este preconizat să fie finalizat în 2015. Deși sună ca o inițiativă foarte responsabilă din partea Facebook, aceasta nu este prima oară când compania demarează un asemenea proiect. Inițial a fost data center-ul din Lulea, Suedia care a funcționat exclusiv pe energii regenerabile.

Privind înapoi cu câțiva ani, data centerele “verzi”  au ajuns departe față de cum erau în 2010, în special ca urmare a reclamațiilor primite din partea organizației Greenpeace. Corporații mari, precum Apple, Microsoft, Google și Facebook au început să își desfășoare activitatiile într-un mod mai prietenos cu mediul, crescând în ratingurile date de Greenpeace în ultimii doi-trei ani.

Pe de altă parte, nu se poate spune că aceste centre sunt în totalitate eco-friendly încă, deoarece pentru a ajunge la acest punct este nevoie de foarte mult efort. De exemplu, Apple susține că data center-ele sale sunt alimentate de energii regenerabile 100%, dar face asta pentru a compensa pentru celelalte surse de energie pe care le folosește, respectiv nucleară și cea provenită din combustibil fosil. În același timp, Google lucrează cu autoritățile pentru a găsi metode de a cumpăra energie generate ecologic într-un mod mai direct. Facebook plănuiește să își alimenteze toate centrele cu până la 25% energie regenerabila până în 2015.

Compania din spatele rețelei sociale declară că unul dintre motivele pentru care a ales să construiască în Iowa este pentru potențialul pe care îl are exploatarea energiilor regenerabile din stat. Iowa este cunoscut că un stat cu vânturi puternice, iar un sfert din energia electrică vine din centralele eoliene.

Tehnologia din spatele acestor centrale eoliene este una dintre principalele competitoare împotriva gazelor naturale și cărbunelui, considerând prețurile pe care le implică o asemenea operațiune.

“Cand ne-am decis să alegem Altoona că și locație pentru cel de-al patrulea data center, unul dintre factorii decisivi a fost oportunitatea de dezvoltare a unui nou proiect eolian în stat,”  declară Vincent Van Son, Data Center Energy Manager pentru Facebook. “Proiectul va adaugă până la 138 MW de energie electrică provenind din centrale eoliene către rețeaua electrică din Iowa, mai mult decât este necesar pentru centrul nostru în viitorul apropiat,” a mai declarat Van Son.

 

Nota: Acest articol ne este oferit de Butterfly Media Group

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.