STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

EY: Precedentul Paper Consult deschide calea pentru corecția legislației naționale privind TVA

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a desființat o măsură antifraudă aplicată de Fiscul român firmei Paper Consult, care efectuase achiziții de la o firmă inactivă, această respingere fiind „un pas înainte în mecanismul de corecție al legislației naționale”, arată, într-un document, EY România, informeaza Mediafax.
Concret, Paper Consult a efectuat achiziții de servicii de la Rom Packaging începând cu anul 2011, perioadă în care aceasta din urmă avea codul de TVA anulat. În această situație, beneficiarii achizițiilor de bunuri și servicii de la furnizori inactivi nu aveau drept de deducere a TVA. Dar CJUE a dat o altă soluție în litigiul respectiv, acordând câștig de cauză societății Paper Consult și creând astfel un precedent care – în opinia consultanților fiscali – deschide calea pentru „corecția legislației naționale” privind TVA. Documentul este semnat de Costin Manta, senior manager, și Călin Stan, manager, de la Departamentul de asistență fiscală și juridică al EY România.
„Contribuabilii au de înfruntat Formularul 088 (eliminat formal, dar încă prezent în substanță), Declarația 394 în formatul extins (încă existentă), anularea dreptului de deducere a TVA în cazul tranzacțiilor cu contribuabili inactivi și, în curând, plata defalcată a TVA. Cu o parte dintre aceste măsuri va trebui să trăim în continuare. Dar, iată că, în cazul tranzacțiilor cu contribuabili inactivi începe să se facă lumină. Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis în cauza C-101/16 Paper Consult că firma Paper Consult are drept de deducere a TVA în urma unei achiziții de servicii de la o firmă inactivă”, arată consultanții. Ei precizează că a această „victorie” deschide calea către rezolvarea unor situații similare; „în același timp însă, evidențiază un context complex în care contribuabilii trebuie să-și redefinească modul de lucru și de reacție în fața autorităților fiscale”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.