STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Extinderea proiectului Nord Stream nu este in interesul UE

Nord StreamPlanul Gazprom de a dubla capacitatea gazoductului care face legatura intre Rusia si Germania contravine intereselor Uniunii Europene (UE) si risca sa destabilizeze si mai mult Ucraina, apreciaza guvernele a zece state europene, dupa cum scrie Reuters.

Guvernele a zece state membre a UE, printre care si Romania, apreciaza intr-o scrisoare trimisa Comisiei Europene (CE), prin care se cere organizarea unui summit pentru dezbaterea acestui subiect, ca intentia Gazprom de a dubla capacitatea unui gazoduct ce face legatura intre Rusia si Germania nu este in interesul Uniunii.

In septembrie, Gazprom si cinci companii energetice europene (E.ON, BASF, OMV, ENGIE si Royal Dutch Shell) au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019.

In scrisoarea semnata de guvernele din Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia, se subliniaza ca proiectul Nord Stream II ar trebui supus unei analize atente din partea organismelor de reglementare si se cere organizarea unei „dezbateri aprofundate” la summitul UE de luna viitoare.

„Pozitia CE cu privire la proiectul Nord Stream II va influenta in mod esential perceptia asupra politicii comune de aparare si securitate externe in randul principalilor aliati si partenerilor traditionali”, se arata in scrisoare.

In acelasi document se evidentiaza faptul ca extinderea gazoductului Nord Stream, astfel incat volume mai mari de gaze naturale rusesti sa ajunga direct in Germania, fara a mai trece prin tarile de tranzit, ar putea avea consecinte serioase pentru Ucraina si statele UE.

„Pastrarea rutei de transport prin Ucraina este in interesul strategic al Uniunii Europene pe ansamblu, nu doar din punct de vedere al securitatii energetice, dar si pentru intarirea stabilitatii regiunii Europei de Est”, se arata in scrisoare.

CE urmareste sa reduca dependenta blocului comunitar de Rusia, tara care asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.

„Ucraina este o tara sigura de tranzit. Gazul ar trebui sa continue sa treaca prin Ucraina”, a declarat joi comisarul european pentru Energie, Arias Canete. Acesta a adaugat ca Executivul comunitar nu este ingrijorat de intreruperea livrarilor de gaze naturale rusesti spre Ucraina, deoarece rezervele sunt la un nivel confortabil.

Miercuri, Gazprom a oprit livrarile de gaze natural spre Ucraina, iar autoritatile de la Kiev au anuntat ca vor incerca sa obtina gaze naturale mai ieftine din alta parte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.