STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb, Banci & BNR

Exportatorii romani se reorienteaza catre pietele ex-sovietice, Africa sau China

Traian HalalaiDiversificarea structurii exporturilor si a pietelor de export constituie un factor important de crestere economica sustenabila pe termen lung. Insa, aceasta crestere depinde, in egala masura, de companii si de autoritati, sustine Traian Halalai, presedintele EximBank.

Diversificarea pietelor de export constituie un element important pentru cresterea economica sustenabila pe termen lung, dar aceasta depinde atat de capacitatea companiilor de a exploata oportunitatile oferite de contextul economic actual, dar si de autoritati, care trebuie sa identifice cele mai eficiente instrumente pentru sustinerea eforturilor exportatorilor, a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank, in cadrul recentului eveniment „Romania Trade and Export Finance Conference”.

Integrarea in Uniunea Europeana a intarit schimburile comerciale ale statelor din Europa Centrala si de Est cu cele din Europa de Vest dar, odata cu instalarea crizei financiare, aceste tari au fost fortate sa diversifice destinatiile de export si sa caute si alti parteneri comerciali.

„La fel ca in celalte tari din regiune, si exportatorii romani au inceput sa isi indrepte atentia catre piete traditionale altadata, precum Orientul Mijlociu, spatiul ex-sovietic, Africa sau China”, subliniaza Traian Halalai, in opinia caruia acesta „este un demers legitim, dar, in egala masura, dificil”.

Presedintele EximBank precizeaza, insa, ca exportatorii romani nu trebuie sa parcurga acest proces singuri, ci pot apela la ajutorul EximBank, al Asociatiei Romane a Exportatorilor – AREX, al Camerelor de Comert bilaterale, institutii ce „pot furniza sprijin consistent in demersul de recucerire a pietelor”.

Reorientarea catre fostele piete externe traditionale este justificata si posibila din doua ratiuni, potrivit lui Halalai: pe de o parte, perspectivele de crestere pentru aceste piete sunt mult mai mari decat in cazul tarilor dezvoltate, ceea ce ofera oportunitati sporite, iar, pe de alta parte, exista un istoric bun al relatiilor comerciale cu aceste state, fapt ce poate reprezenta un atu pentru dezvoltarea relatiilor comerciale.

Fara indoiala, pe aceste piete sunt deja prezente produse si servicii care incorporeaza expertiza romaneasca, insa cea mai mare parte a valorii adaugate ramane in statele dezvoltate, care subcontracteaza forta de munca romaneasca si alte resurse locale, mai spune presedintele EximBank, care indeamna, totodata, firmele romanesti sa incerce sa abordeze aceste piete direct, cu toate beneficiile care decurg de aici.

Nu este deloc usor, mai ales din cauza concurentei acerbe, insa companiile romanesti pot profita de istoricul comercial si de bunele relatii dezvoltate in special in activitati economice de nisa, precum petrochimie, echipamente de petrol si gaze etc, dupa cum afirma Traian Halalai.

EximBank are expertiza si instrumente pentru a facilita accesul companiilor locale pe astfel de piete, iar banca a sustinut proiecte romanesti atat in Rusia, Azerbaijan, Turkmenistan sau Afghanistan, cat si in Africa (Angola) sau America de Sud (Brazilia), a continuat acesta.

EximBank ofera exportatorilor un pachet complex de instrumente financiare care sustin atat dezvoltarea afacerilor, cat si reducerea riscurilor asociate acestui tip de activitate. Pana la declansarea crizei, cererea cea mai mare din partea exportatorilor se concentra in zona de garantii de stat, dar „vedem o mutare a centrului de interes catre asigurări”, explica Halalai.

Seful EximBank sustine ca institutia are o rata a creditelor neperformante de doar 1,1%, la 30 septembrie, mult sub media sistemului bancar, care se situeaza in jurul cifrei de 20%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.