EUROPA, Sanatate & Farma

Prima bio-imprimantă 3D din România, care va printa rinichi sau ficat, realizată la Timişoara (OncoGen)

oncogenBio-imprimanta, concepută şi realizată la centrul de cercetare medicală OncoGen, este prima de acest fel din Europa de Est, şi va putea printa în viitor organe precum rinichii sau ficatul pentru transplantarea la oameni, informează Mediafax.

Bio-imprimanta 3D a fost realizată de specialiştii de la Symme3D din Timişoara şi funcţionează în cadrul OncoGen – Centrul de Terapii Genetice şi Celulare în Tratarea Cancerului, institut unic în România şi în sud-estul Europei, inaugurat în urmă cu un an.

„Lucrăm deja cu imprimanta, am făcut primele probe de cartilagii împreună cu colegii de la OncoGen. Noi încercăm să folosim, pe lângă celule stem, care pot fi recoltate doar la naştere, şi celule epiteliale, pentru că sunt celulele cel mai uşor de reprogramat. În stadiul în care suntem acum, cu această imprimantă putem să printăm ţesuturi cartilaginoase mari, precum cartilagii, urechi, nasuri, pentru că nu avem vascularizare complexă în acestea. Pe viitor, ne dorim, odată ce creşte performanţa utilajelor noastre, să trecem la vase mari de sânge şi apoi la vase din ce în ce mai mici. Când avem aceste vase rezolvate, vom putea trece la ţesuturi umane complexe, cum ar fi pielea, care e puternic vascularizată. Pe viitor vom ajunge şi la organe mari, cum ar fi ficatul sau muşchii, oasele. Ajungem şi la organe cum ar fi rinichii. Pe lângă faptul că încercăm să facem aceste organe din celule epiteliale prelevate de la pacientul bolnav, riscul de a refuza organul de către corp este zero, practic. Pentru că vorbim de celule din acelaşi ADN, acelaşi corp, acelaşi pacient”, a explicat Călin Brandabur, antreprenorul din Timişoara care a realizat împreună cu mai mulţi colegi bio-imprimanta Symme3D, pentru MEDIAFAX.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.