Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, EUROPA, Politici Industriale

Parlamentul European decide să interzică articolele de unică folosință din PLASTIC până în 2021

Conform The Guardian, votul deputaților europeni deschide drumul pentru ca legea să intre în vigoare până în 2021 în întreaga Uniune Europeană.

Sursa: The Guardian

Parlamentul European a votat pentru interzicerea tacâmurilor din plastic, bețisoarelor cu vârf de bumbac, paielor și paletelor de amestecat în băuturile calde, ca parte a unei acțiuni împotriva deșeurilor de plastic care distrug plajele și poluează oceanele.

Votul deputaților europeni deschide calea pentru intrarea în vigoare a unei interdicții a materialelor plastice de unică folosință până în 2021 în toate statele membre ale UE. Marea Britanie ar trebui să respecte regulile dacă a participat și a extins perioada de tranziție Brexit din cauza întârzierilor în găsirea unui nou acord cu U.E.

Pe lângă faptul că vizează cele mai uzuale așternuturi de plajă din plastic, directiva va interzice paharele de polistiren de unică folosință și cele fabricate din materiale plastice oxo-degradabile care se dezintegrează în fragmente minuscule.

Statele membre ale UE vor trebui să introducă măsuri de reducere a utilizării containerelor din plastic și a capacelor din plastic pentru băuturi calde. Până în 2025, sticlele de plastic ar trebui să fie fabricate cu un conținut reciclat de 25%, iar până în 2029, 90% din acestea să ajungă la reciclare.

UE se confruntă, de asemenea, cu flagelul șervețelelor umede care participă la înfundarea canalelor. Șervețele umede, prosoapele igienice, filtrele de tutun și cupele vor fi etichetate dacă sunt fabricate din plastic. Ambalajele vor avertiza consumatorii în legătură cu daunele aduse mediului prin eliminarea incorectă a acestor articole.

Principiul „poluatorul plătește” va fi extins și la producătorii de plase de pescuit, astfel încât companiile – nu echipajele de pescuit – să plătească costul plasei pierdute pe mare.

În cadrul ședinței de la Strasbourg, 560 de deputați europeni au votat în favoarea acordului recent încheiat cu miniștrii UE, 35 împotrivă și 28 abțineri. Directiva trebuie doar să treacă prin formalități înainte de a fi publicată în regulamentul UE. Odată ce acest lucru se întâmplă, statele membre ale UE vor avea doi ani să pună în aplicare directiva.

În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dar mai puțin de 30% sunt colectate pentru reciclare. Mai mult de 80% din gunoiul marin este din plastic.

 

Nota Economic Zoom: Este bine ca U.E. si alte tari dezvoltate interzic plasticul de unica folosinta. Dar graficul de mai jos ne sugereaza ca efortul trebuie sa fie GLOBAL …si ca ASIA are cel mai mult de facut!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.