EUROPA

Letonia a primit undă verde pentru adoptarea euro începând cu 2014

imagesLetonia va deveni al 18-lea membru al blocului monedei unice de la începutul anului viitor. Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană urmează să adopte în mod oficial recomandarea pozitivă a Comisiei Europene, la o reuniune la 9 iulie.

”Faptul ca Letonia va adopta Euro este un semnal puternic adresat regiunii, zonei euro, lumii întregi si pieţei financiare internaţionale, demonstrează soliditatea monedei europene, și că reformele economice dau rezultate”, declara între altele miercuri Ollie Rehn la Bruxelles.

Letonia, cu doar 2 milioane de locuitori, a fost aruncată în haos economic în timpul crizei financiare globale din 2008.  Ea a pierdut aproximativ o cincime din producția economică și a fost forțată să ia un plan de salvare de la Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană.

După criza din 2008-2009, cum a subliniat şi Olli Rehn, Letonia s-a refăcut destul de repede astfel că anul acesta ar putea fi economia cu cea mai mare rată de creştere din zona euro.

Letonia are un deficit bugetar de numai 1,2 % din PIB faţă de maximul de 3 %, cerut pentru aderarea la zona euro. Iar datoria externă este de numai 40%.

Statul baltic va începe să utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, după ce s-a încadrat în condițiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflația scăzută, dobânzi mici pe termen lung și o datorie publică redusă.

„Experiența Letoniei arată că o țară poate depăși cu succes dezechilibrelor macroeconomice, cu toate  măsurile severe impuse, și să iasă mai puternică din criză, cu o redresare solidă”, a declarat Rehn, menționând că acesta va avea cea mai mare creștere economică în toate cele 27 de state UE în acest an .

Prin adoptarea monedei euro, Letonia vrea relații mai stranse cu Europa de Vest și îndepărtarea de Rusia, scrie Mediafax.
Letonia, și-a recâștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, după ce a petrecut aproape 50 de ani sub dominația Moscovei. Intrarea în zona euro este parte a unui schimb  de reorientare spre Uniunea Europeană și  NATO (2004), în defavoarea Rusiei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.