EUROPA, Banci & BNR

Creditele neperformante din Spania au atins, în luna iunie, nivelul record de 11,6%

Creditele neperformante ale băncilor din Spania au crescut în iunie la un nivel record, de 11,6% din soldul total (176,4 miliarde euro), pe fondul pieței imobiliare înghețate, recesiunii economice și șomajului ridicat, un semn al fragilităţii persistente a acestui sector în pofida ajutorului european, arată cifrele publicate luni de Banca centrală a Spaniei, transmite AFP.

Sursă: uk.reuters.com
Sursă: uk.reuters.com

În luna decembrie a anului trecut, rata creditelor neperformante din băncile spaniole a scăzut pentru prima dată după 17 luni, însă ulterior a crescut constant.  În prezent, creditele neperformante au depăşit recordul stabilit în luna noiembrie a anului trecut, de 11,37% potrivit cifrelor revizuite.

Sectorul bancar spaniol a beneficiat în luna iunie 2012 de un plan de ajutor european, fiind vărsate 41,3 miliarde de euro. Astfel, Spania a înfiinţat o bancă de rebuturi, ‘bad bank’, menită să absoarbă activele neperformante, „toxice”, din sistem, pentru a degreva băncile comerciale.

Mai multe bănci estimează că nivelul creditelor neperformante va continua să crească până în primul trimestru al anului viitor.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.