EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, EUROPA, Buget & Finantare Deficit

Bugetul Germaniei este un accident pe cale să se întâmple. Obsesia ministrului de finanțe pentru excedente va afecta vecinii UE

Observația conform căreia zona euro este nesustenabilă nu duce în mod inevitabil la o prognoză că se va dezintegra în mod necesar, scrie editorialistul Wolfgand Munchau în Financial Times. Dar există evenimente care sporesc foarte mult probabilitatea acestui rezultat.

Bugetul Germaniei propus la începutul lunii mai 2018 este unul dintre ele. Olaf Scholz, noul ministru de finanțe social-democrat din Germania, a propus un buget cu următoarele caracteristici: o reducere nominală a investițiilor; un raport redus al cheltuielilor din domeniul apărării din produsul intern brut; înghețarea fondurilor pentru ajutorul pentru dezvoltare la 0,5% din PIB; și o contribuție mai mică la următorul buget UE decât ceea ce el însuși sugerase anterior.

În schimb, bugetul îndeplinește două obiective înguste. Se asigură că guvernul va avea un excedent fiscal în perioada bugetară 2019-2022. În 2019, datoria Germaniei ca procent din PIB va scădea sub pragul de 60% stabilit în Tratatul de la Maastricht al UE.

Scopul lui Scholz este de a împinge bugetul înspre un excedent de 1% din PIB sau mai mare.

Un astfel de excedent va eradica, în timp, toată datoria publică. În acel moment, Germania va fi ajuns la utopia ordo-liberală: va deveni ca România lui Nicolae Ceaușescu, care se lăuda cu un excedent de 9 miliarde de dolari în 1989, chiar înainte ca dictatorul să fie înlăturat.

Dincolo de consecințele negative pentru Germania în sine, acest buget va exacerba dezechilibrele deja semnificative din zona euro.

Germania a înregistrat excedente de cont curent de aproximativ 8% în ultimii ani. Conform unui reportaj din Der Spiegel, forțele aeriene ale țării au devenit disfuncționale ca rezultat al investițiilor insuficiente cronice. Cancelarul Angela Merkel, care sprijină bugetul, a fost mai puțin cinstită cu angajamentul său repetat față de ținta cheltuielilor pentru apărare impusă NATO – de 2% din PIB.

Există o soluție destul de simplă pentru toate aceste probleme: să existe un deficit fiscal moderat, să spunem 2% din PIB, să se investească în restructurarea capacității militare a țării, să se reconstituie infrastructura publică și să fie încurajate proiectele de înaltă tehnologie. Acest lucru ar ajuta-o pe  Merkel să contracareze acuzațiile președintelui american Donald Trump conform cărora Germania nu își asumă rolul în plenitudinea sa în cadrul NATO. Aceasta ar face ca Germania și UE să fie mai puțin vizate de tarifele comerciale ale SUA, reducând excedentul economiilor externe ale Germaniei și ale zonei euro. Și ar întări potențialul de creștere pe termen lung al Germaniei.

Rareori puteți face atât de multe cu o singură politică !

A face acest lucru înseamnă încălcarea mecanismului constituțional de limitare a datoriei – o regulă fiscală care forțează Germania să aibă un buget aproape echilibrat pe parcursul ciclului economic. Totuși, aceasta este o alegere internă, nu o constrângere externă. Scholz urmărește nu doar reguli aici. El face mai mult decât e nevoie. SPD se întoarce la rădăcinile sale pre-keynesiene.

Îmi pasă mai puțin de autodistrugerea SPD decât de externalități. Germanii au făcut o alegere. Ei vor primi ceea ce au votat. Dar politica lor va afecta milioane de oameni care nu au votat, deoarece bugetul va stabili calea pentru restul zonei euro.

În special, acesta va limita gradul de flexibilitate fiscală pe care UE l-ar putea acorda țărilor în cursul unei recesiuni economice. Italia, de exemplu, are nevoie disperată de mai multe investiții publice, pe lângă reformele economice, ca o ieșire din stagnarea economică.

Alegătorii s-au îndepărtat de partidele consacrate, o tendință care ar putea continua dacă nu există o relansare economică susținută.

Franța se află într-o poziție mai bună, dar nu suficient de puternică pentru a-i urma Germaniei. Ne putem minuna la ascensiunea lui Emmanuel Macron către președinție, dar Frontul Național de extremă dreaptă rămâne un pericol atât pentru el, cât și pentru zona euro.

Nu va exista niciodată o soluție la situația din zona euro, cu excepția cazului în alte țări vor vorbi pe șleau. Acestea ar trebui să considere că Germania încalcă cea mai importantă regulă de politică stabilită în Tratatul de la Maastricht: statele membre tratează politica economică ca o chestiune de interes comun. Bugetul german este la fel de neeuropean ca deficitele fiscale excesive ale Greciei.

Există o singură explicație rațională pentru o astfel de politică. Eradicarea datoriilor proprii este o modalitate de a pune capăt dezbaterii privind partajarea riscurilor în zona euro. Dar copierea strategiei economice a lui Ceaușescu este o modalitate destul de extremă de a face acest lucru, conchide Wolfgand Munchau.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.