STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Politica Energetica

Europa va creşte capacitatea de stocare a gazelor cu peste 75% în următorii ani

Capacitatea de stocare a gazelor naturale din Europa va creşte cu peste 75 de miliarde de metri cubi în următorii ani, de la 101 de miliarde de metri cubi la finele anului trecut, în contextul liberalizării pieţelor şi ca urmare a intenţiei multor state de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti, scrie Mediafax.

rp_gaze-300x225.jpgPotrivit datelor CEDIGAZ, o asociaţie internaţională care reuneşte aproximativ 100 de companii din domeniul gazelor naturale, în prezent se construiesc sau se extind capacităţi pentru înmagazinarea a 44 de miliarde de metri cubi de gaze la nivel mondial, jumătate din acestea fiind pe teritoriul Europei, relatează Bloomberg.

Spaţiile de stocare europene vor fi suplimentate cu încă 55 de miliarde de metri cubi în viitorul apropriat, echivalentul a 59% din depozitele propuse spre construire la nivel mondial.

Odată cu liberalizarea pieţelor europene, comerţul cu gaze naturale se intensifică şi la fel şi competiţia. Statele UE încearcă să găsească noi surse pentru acoperirea cererii de gaze naturale, ca urmare a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, care ameninţă să perturbe alimentarea cu gaze spre continent, la fel ca în 2006 şi 2009.

Europa importă 50% din necesarul de gaze naturale, iar CEDIGAZ estimează că dependenţa de importuri va creşte la 70% până în 2030. Aproape 30% din consumul de gaze din Europa este acoperit de gazele ruseşti, iar jumătate din livrările Gazprom trec prin conductele din Ucraina.

Statele europene trebuie să construiască mai multe spaţii de înmagazinare, consideră reprezentanţii CEDIGAZ, care anticipează o creştere a cererii de gaze naturale cu 15% în următorii 15 ani, la 595 de miliarde de metri cubi. Marea Britanie construieşte sau are în plan să construiască cele mai multe spaţii de stocare a gazelor, urmată de Germania şi Italia.

Cu toate acestea, o parte din proiectele pentru construcţia de noi depozite ar putea să fie abandonate, datorită scăderii consumului de carburant din ultimii trei ani. Potrivit estimărilor Eurogas, anul acesta consumul de carburanţi ar putea să scadă cu 9% faţă de 2013.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.