STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Politica cu impact economic, EUROPA

Europa pe mai multe viteze

IntegrityPresedintia germana a Uniunii Europene a publicat noul top al integritatii publice in Uniunea Europeana (UE), preluat de voxeurop.eu. Este vorba despre un studiu realizat de un grup de cercetatori implicati in proiectul EU FP7 ANTICORRP, condus de profesorul Alina Mungiu-Pippidi de la Hertie School of Governance din Berlin.

Clasamentul are la baza sase indicatori apropiati, care sunt suficienti de semnificativi pentru a fi corelati intr-un indice, fiind totodata expresivi in privinta gradului de coruptie existent. De exemplu, Transparency International’s Corruption Perception Index, este un indicator comun deja, bazat pe parerile expertilor.

Index of Public Integrity (IPI) este mult mai obiectiv. Cei sase indicatori ce il creioneaza sunt: simplitatea administrativa (timpul de inregistrare a unei afaceri si pentru plata impozitelor), deschiderea comerciala, capacitatea de audit, capacitata juridica, servicii online oferite de guverne si servicii online utilizate de populatie. Aceatsa structura de transparenta inseamna ca indicele poate fi comparat in timp (de la un an la altul), ceea ce nu ar fi fost posibil doar in baza perceptiile asupra indicatorilor din componenta IPI.

IPI este, de asemenea, sensibil la reforme politice. Tabele de mai jos indica in varful clasamentului tarile scandinave si Olanda, cu Bulgaria, Romania si Croatia la coada topului. Indicele se refera la 2012 si 2014, fiind cele mai recente date si arata un trend pozitiv pentru Romania (care este inaintea Bulgariei, dup ce era ultima in top, inainte de 2012) si mai ales pentru Grecia, care a inregistrat cel mai mare progres in anii anteriori, impreuna cu Letonia si Lituania.

PIB

Raportul argumenteaza performantele economice, care nu explica declinul dramatic al increderii in guvern. Europenii din multe state membre percep o scadere accentuata a calitatii guvernarii si un esec al politicilor de redresare. Doar in cateva tari se inregistreaza o majoritate a cetatenilor care au incredere in succesul politicilor publice si cu influente private ale autoritatilor.

Mai mult de jumatate dintre europeni cred ca singura cale de a avea succes in business in tarile lor este prin legaturi politice. Mai putin de o treime dintre europeni sunt de acord cu faptul ca politicile guvernului pentru diminuarea coruptiei sunt eficiente. Tarile in care cetatenii percep un nivel inalt de integritate si o mai buna guvernare sunt cele care si-au mentinut increderea in guvern, in ciuda crizei economice.

Indicand factorii care au contribuit cel mai mult la pierderea increderii in institutiile nationale si europene in cele 28 state membre, raportul face un pas major in directia intelegerii acestei crize. Sunt formulate lectii invatate din evidenta acestei cercetari si este exprimata speranta in informarea dezbaterii politice cu privire la la modul de abordare a acestei aparente lipse de integritate publica din Europa.

Statele menbre UE dupa indicele IPI:

public integrity

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.