STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Politica Energetica

Europa ar putea relaxa regulile climatice în contextul declinului economic

De ani de zile, Europa a încercat să impună un standard global în reglementarea schimbărilor climatice, sacrificând, astfel, o parte din creșterea economică. Dar acum, chiar și Europa pare să-și fi atins limitele în ceea ce privește protecția mediului, scrie New York Times.

UntitledCosturile energetice ridicate, competitivitatea industrială în declin și o recunoaștere a faptului că este puțin probabil ca economia să-și revină cu fermitate au determinat factorii de decizie politică să înceapă relaxarea reglementărilor climatice agresive.

Miercuri, Uniunea Europeană a propus renunțarea la stabilirea obiectivelor naționale obligatorii pentru producția de energie regenerabilă după 2020. În schimb, a introdus un obiectiv european de ansamblu, probabil mult mai greu de aplicat.

De asemenea, a decis împotriva propunerii de legi cu privire la daunele aduse mediului și siguranța în timpul extracției de gaze de șist printr-un proces de foraj controversat, cunoscut sub numele de fracturare hidraulică. Uniunea Europeană a optat în schimb pentru o serie de principii minime pe care le va monitoriza.

S-a mai propus reducerea cu 40% a emisiilor de carbon din Europa până în 2030, dublu față de obiectivul actual de 20% până în 2020. Oficialii au declarat că noile propuneri nu reprezintă dovada unui angajament diminuat cu privire la disciplina de mediu, dar că reflectă realitatea complicată de a aduce cele 28 de țări ale Uniunii Europene împreună pentru a susține o politică.

Totuși, grupurile de mediu au văzut propunerile ca un regres substanțial. Dezbaterea la nivelul întregii Europe privind energia și schimbările climatice reflectă compromisurile similare făcute în toată lumea între ameliorarea problemelor economice de astăzi sau abordarea problemelor de mediu de mâine.

Răspunsul politic la schimbările climatice nu a reușit să țină pasul cu avertismentele din ce în ce mai grave din partea cercetătorilor cu privire la efectele în cascadă ale concentrațiilor tot mai mari de dioxid de carbon din atmosferă, dar și alți poluanți ce stau la baza încălzirii globale.

Progresele realizate se datorează în mare parte politicilor de reducere a costurilor adoptate de către întreprinderi și consumatori în primul rând din motive financiare – trecerea de la cărbune la gaze naturale mai ieftine pentru producerea de energie electrică în Statele Unite, de exemplu, și efectul cumulativ al anilor de creștere a eficienței în clădiri, vehicule, aparate și ale producției manufacturiere din întreaga lume.

În ciuda protestelor publice, în Marea Britanie guvernul insistă cu privire la propunerile de fracturare hidraulică, fapt ce a ajutat Statele Unite să-și diminueze costurile de energie.

Planurile Germaniei de a renunța la energia nucleară până în 2022 și de a încuraja dezvoltarea de surse alternative întâmpină probleme, inclusiv costuri mai mari de energie pentru industrie și consumatori.

José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a apărat noile propuneri ca un compromis obținut cu greu și ca dovadă că „este posibilă o alianță între industrie și combaterea schimbărilor climatice.” El a declarat că măsurile au arătat că Europa este în continuare un lider mondial în reducerea emisiilor de carbon.

Propunerile de miercuri au venit de la Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, cu sediul la Bruxelles, și ar avea nevoie de aprobarea statelor membre ale grupului și a Parlamentului European.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.