STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Constructii & Imobiliare

Eurobank Property Services: Preturile rezidentiale, in scadere de 2% la nivel national

locuintePotrivit Indicelui Rezidential Eurobank Property Services (EPS), preturile rezidentiale in Romania au scazut, la nivel national, cu 2% in primul trimestru din 2014, fata de 2013.

Indicele rezidential EPS arata ca in primul trimestru din 2014 preturile rezidentiale la nivel national au scazut cu 2% fata de trimestrul precedent, dupa o crestere trimestriala anterioara pozitiva. Fata de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indica o piata stabilizata, mai ales daca se ia in considerare tendinta sezoniera de a avea preturi reduse in sezonul rece.

De la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au inregistrat scaderi medii anuale de 8,5%, cumuland o scadere totala de 41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar inainte de „bula imobiliara”.

Facem precizarea ca cele mai recente evolutii ale indicelui EPS pentru piata din Romania, oferite de EPS, se refera la perioada primul trimestru al anului 2014, incluzand date ce acopera o perioada istorica de mai mult de noua ani.

Preturile pentru Bucuresti Centru au ramas stabile, in primul trimestru al anului, după o fluctuatie a indexului in trimestrele anterioare, si au inregistrat o crestere de 2,5% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an),  stabilind o tendinta de crestere a pieetei de top la nivel national pentru o perioada de peste un an. Pe de alta parte, preturile pentru Bucuresti Periferie au continuat sa inregistreze scaderi mai mari decat nivelul national, de 2,3% in perioada mentionata. In mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu 2,1% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an).

Dintre tipurile de proprietati analizate de Indicele Rezidential EPS, apartamentele au avut performante sub nivelul mediu, atat in Bucuresti, cat si la nivel national, fata de acelasi trimestru al anului trecut. Proprietatile noi din Bucuresti au ramas relativ stabile, in ultimele patru trimestre, iar la nivel national proprietatile noi au fost afectate mai puternic in comparatie cu indicele national general.

Cea mai semnificativa crestere a preturilor rezidentiale la nivelul diviziunilor regionale ale Indexului Rezidential EPS este inregistrata de Nord, cu o crestere a preturilor de 2% fata de trimestrul precedent si o crestere de 5,6% (de la an la an) fata de perioada similara a anului precendent, avand o tendinta consecventa de crestere, incepand cu mijlocul lui 2012. Nord este diviziunea cu cele mai mici preturi rezidentiale la nivel national si cresterea recenta poate fi explicata prin faptul ca ajustarea preturilor a fost inceputa inaintea celorlalte diviziuni.

Si in Centru preturile au crescut cu 2% de la an la an, fara fluctuatii semnificative ale indexului. Moldova si Muntenia au inregistrat, de asemenea, un comportament stabil al preturilor timp de mai multe trimestre. Cele mai abrupte scaderi de preturi au fost inregistrate de diviziunea Vest (de 3,8%), urmata de Sud, Bucuresti si Ilfov. Restul diviziunilor prezinta un index cu reduceri moderate de preturi.

Dintre marile orase regionale ale Romaniei, Ploiesti a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor rezidentiale, cu o rata de 7,5%, fata de perioada similara a anului precent, acesta fiind urmat de Brasov, Constanta si Galati. Cele mai abrupte scaderi de preturi, in aceeasi perioada, au fost inregistrate de Braila, Oradea si Craiova, desi in cazul primelor doua orase evolutiile inregistrate de index par sa fi fost afectate de fluctuatii aleatorii; restul oraselor prezinta preturi stabile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.