STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara

Euro a coborât faţă de dolar sub nivelul de la introducerea monedei în 1999, prima oară în nouă ani

Euro a coborât miercuri faţă de dolar sub nivelul de la introducerea mondei unice europene în 1999, pentru prima oară în nouă ani, după ce avocatul general al Curţii Europene de Justiţie a spus că programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene corespunde cu mandatul instituţiei, potrivit Mediafax.

euro dolar1În luna ianuarie a anului trecut, Curtea Constituţională a Germaniei a înaintat către CEJ un dosar privind constituţionalitatea programului nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene, după ce a ajuns la concluzia că programul depăşeşte mandatul băncii.

Euro a atins miercuri un minim al ultimilor nouă ani, de 1,1728 dolari pe unitate, fiind în scădere cu 0,3% şi sub nivelul de 1,1747 dolari pe unitate, la care moneda unică a fost tranzacţionată pentru prima oară în sistemele Reuters, pe 4 ianuarie 1999.

Opinia CEJ era considerată ca un posibil obstacol pentru programul BCE de suplimentare a lichidităţilor, destinat stimulării economiei zonei euro, un anunţ al băncii pe această temă fiind aşteptat săptămâna viitoare.

„Riscul ca programul să fie considerat ilegal a fost înlăturat, ceea ce măreşte aşteptările că BCE poate decide lansarea relaxării cantitative, la şedinţa din 22 ianuarie”, a declarat Michael Sneyd, analist la BNP Paribas în Londra.

Banca Mondială a redus marţi estimarea privind creşterea economiei mondiale în 2015 şi 2016, la 3%, respectiv 3,3%, din cauza perspectivelor dezamăgitoare din zona euro, Japonia şi unele economii emergente importante, care anulează efectul preţului mai mic al petrolului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.