STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Piata Valutara, Banci & BNR

Euro atinge maximul anului 2017, 4,55 lei, analiștii cred că leul trece pe un nou palier de cotare

Moneda europeană a fost cotată miercuri la 4,55 lei, cel mai mare nivel de la începutul anului 2017, potrivit Băncii Naționale a României, informeaza Mediafax.

Marți, moneda euro era cotată la 4,53 lei. Euro a debutat în ianuarie cu valoare de 4,51 lei. În luna februarie, euro a variat de la 4,48 la 4,52 lei.

Miercuri, dolarul a ajuns la 4,31 lei, în creștere față de ziua precedentă când a fost cotat la 4,29.

Potrivit unei analize a ING Bank, publicată miercuri, apetitul de cumpărare pentru perechea valutară EUR/RON a continuat, iar perechea a găsit puțină rezistență chiar și după ce s-a tranzacționat peste nivelul maxim al zonei de echilibru a BNR, așa cum este ea percepută.

„Am observat anul acesta că guvernatorul BNR sugera că intervalul EUR/RON s-a mutat puțin mai sus de la 4,38-4,54 înainte. La cel mai recent raport asupra inflației, guvernatorul a menționat de câteva ori intervalul 4,44-4,54, fără a exprima vreo preferința pentru acesta, însă a subliniat și volatilitatea redusă a EUR/RON, de cel mult 3%. Guvernatorul a spus și că vede puțin loc (poate deloc) pentru aprecierea leului din cauza erodării competitivității, iar acest argument a fost întărit de un grafic prin care se arată că firmele locale au pierdut deja cota pe piața internă în defavoarea importurilor”, notează ING.

„Acest aspect este în contradicție cu sondajele Comisiei Europene, care arată că poziția competitivă a companiilor din industria prelucrătoare pe piața locală a atins un maxim post-criză în T1 2017 (calculat ca medie mobilă pe patru trimestre)”, mai arată finanțiștii.

„Ne așteptăm ca EUR/RON să se tranzacționeze în intervalul 4,49-4,54 cel puțin pe parcursul primului semestru din 2017, dar credem că astăzi am putea vedea un test important privind dispoziția BNR de a redesena limitele de variație. Creșterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câștigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivității. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute zona de echilibru mai sus, poate către 4,5-4,6, într-o tentativă de a susține gradual creșterea economică. Acest scenariu ar putea fi testat astăzi”, se arată în raportul ING.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.