STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Piata Valutara

Euro a ajuns la cel mai mic nivel fata de dolar din decembrie 2005

euro dolar1Euro s-a depreciat, ieri, pentru a cincea zi consecutiv, fata de dolar, pana la cel mai redus nivel din ultimii noua ani, iar investitorii se asteapta ca Banca Central Europeana sa ia masuri de relaxare cantitativa (QE).

Euro a scazut la 1,17625 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2005, si s-a apropiat periculos de cotatia de 1,1747 dolari, la care se tranzactiona cand a fost lansata moneda euro, in urmă cu 16 ani, potrivit CNBC.

Declinul vine dupa ce datele privind comenzile industriale noi in Germania au indicat un declin de 2,4% in noiembrie 2014, iar rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada luna urmatoare, ca urmare a reducerii preturilor la energie, pana la un minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% inregistrat in noiembrie 2014.

Este prima scadere a inflatiei in teritoriul negativ inregistrata de zona euro, dupa octombrie 2009, iar daca tendinta se va mentine, zona euro va intra intr-o perioada de deflatie.

„Investitorii cred ca datele privind inflatia vor spori sansele ca BCE sa adopte masuri de relaxare cantitativa, la reuniunea de politica monetară din 22 ianuarie”, afirma economistul sef al ADM ISI, Stephen Lewis.

Economia zonei euro a inregistrat, in trimestrul patru din 2014, cea mai slaba performanta din ultimul an pe masura ce scaderea preturilor nu a reusit sa stimuleze activitatea economica, ceea ce pune noi presiuni asupra BCE pentru introducerea de noi stimulente, dupa cum arata datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate zilele acestea de compania britanica de analize financiare Markit.

„Pentru zona euro, 2014 va fi anul in care recesiunea a fost evitata la limita, insa datele slabe sugereaza ca nu exista nicio garantie ca in 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii”, apreciaza Chris Williamson, economist-sef la Markit. „Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adauga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE”, a mai spus acesta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.