STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, Finantari UE & Granturi

Eugen Teodorovici: obiectivul de 3,5 miliarde de euro in facturi catre Comisia Europeana va fi atins pana la finele lui 2014

Eugen TeodoroviciDesi nivelul absorbtiei fondurilor europene, in primele cinci luni ale acestui an, a fost sub asteptari, pana la sfarsitul acestui an se va atinge obiectivul de 3,5 miliarde de euro, sustine Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

„La final de an (…) vom atinge obiectivul pe care l-am spus, acela de peste 3,5 miliarde de euro in facturi catre Comisia Europeana. (…) E adevarat, in primele cinci luni ale acestui an ceea ce noi am estimat a fost sub asteptarile pe care le-am avut initial pentru ca sunt multe facturi care nu ajung inca la noi din partea marilor companii de lucrari, in special la mediu si la transport”, a declarat Teodorovici, in cadrul unui eveniment organizat, duminica, de Ministerul Fondurilor Europene.

El a precizat ca luna aceasta va discutii cu toate companiile de constructii si cu cei care supervizeaza aceste lucrari pentru a vedea exact care sunt cauzele. Teodorovici a explicat ca: „sunt companii care (…) au licitat cu preturi foarte mici, mai mici decat ar fi putut sa fi facut acele lucrari, motiv pentru care acum efectiv sunt blocate”. Un alt motiv enumerat de ministrul Fondurilor Europene este acela ca „unele companii au disparut si atunci am mers catre subcontractori (…) sa termine contractele.

Pentru a solutiona aceste probleme, Teodorovici a afirmat ca, „in primul rand vom modifica legislatia pe achizitii publice ca sa nu mai permita astfel de situatii, sa nu se mai (…) conteste atat de des asa cum se intampla astazi si multe astfel de situatii pe care dorim sa le evitam”.

Cat priveste fondurile europene alocate Romaniei in actualul cadru financiar, Eugen Teodorovici a spus ca aceste sume vor fi cheltuite in proportie de 80%, pana la finalul anului 2015. Restul de 20% reprezinta „un risc pe care Romania il are pentru perioada 2009-2012, cand lucrurile au stagnat efectiv”, a explicat acesta.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.