STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Piata de Capital - BVB, Asigurari & Pensii Private

Estimare 2014: Activele fondurilor de pensii private obligatorii vor valora 4,2 mld.euro

leiFondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor încasa anul viitor contribuţii în sumă de 870 milioane de euro şi vor ajunge la active nete de 4,2 miliarde de euro, de la 2,96 miliarde de euro la 30 octombrie, estimează directorul general ING Pensii Private, Raluca Ţintoiu.

„Din aceşti bani, mai mult de 150 milioane de euro vor fi disponibili pentru investiţii în acţiuni listate pe piaţa de capital din România, în creştere cu 20% faţă de 2013”, a spus Ţintoiu, in cadrul Romanian Financial Forum, organizat de MEDIAFAX. Potrivit datelor sale, la finele lui septembrie, aproape 95% din activele fondurilor de pensii erau plasate în România. In total, 310 milioane de euro sunt plasaţi în acţiuni listate la bursa din Bucureşti.  Doar în acest an fondurile de pensii au investit circa 125 milioane de euro pe BVB, reprezentand 7% din lichiditatea acesteia. Tot în acest an, aproape toţi banii alocaţi cumpărărilor de acţiuni au intrat pe BVB. De asemenea, fondurile de pensii deţin aproximativ 10% din titlurile de stat ale României denominate în lei şi 5% din cele în euro.

Fondurile de pensii private au un rol important în economia reală, sustine Raluca Ţintoiu, prin cumpărarea de obligaţiunie şi participarea la ofertele publice iniţiale. „Fondurile de pensii private investesc pe termen lung şi foarte lung, sunt investitori stabili, fără caracter speculativ, au volatilitate redusă şi un profil de risc redus sau mediu. De asemenea, fondurile de pensii private sunt cei mai mari investitori instituţionali locali şi au un rol crucial în succesul listarilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul listărilor Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz şi Romgaz”, a continuat reprezentantul ING Pensii.

Cu active nete de 13,17 miliarde de lei la finele lunii octombrie, Pilonul II a fost lansat în mai 2008 şi au înregistrat, în ultimii 5 ani, randamente medii anuale de 11,4%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.