STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online

Ericsson Romania, interesata de preluarea centrelor de comanda ale Romtelecom si Cosmote

EricssonCei doi operatori, Romtelecom si Cosmote, negociaza cu Ericsson Romania pentru externalizarea centrelor de comanda (Network Operation Centre – NOC), cu scopul eficientizarii costurilor celor doi operatori.

„Romtelecom si Cosmote Romania au optat pentru un model de afaceri ce presupune servicii de suport integrate in structurile organizationale de Operatiuni si Mentenanta. Ca urmare a acestei decizii, unitatile de afaceri Intretinere Retea Pasiva, Monitorizare si Operare Retea Fixa si Mobila vor fi transferate catre un partener extern”, au declarat cei doi operatori. Reprezentantii Romtelecom si Cosmote au afirmat ca au selectat partenerul extern in urma unei licitatii, „proces la care au participat jucatori importanti de pe piata locala si internationala de telecomunicatii”. In urma licitatiei, cele doua companii „au intrat in discutie cu Ericsson pentru a agrea un parteneriat pe acest proiect cheie”, dupa cum au mentionat reprezentantii celor doi operatori.

Romtelecom a anuntat inca din 2009 ca va transfera catre Ericsson Romania, incepand cu ianuarie 2010, aproximativ 400 angajati ce activeaza in prezent in departamentele Comutatie si Electroalimentare, in baza unui acord pe o perioada de cinci ani pentru externalizarea unor operatiuni de teren.

Parte a grupului suedez Ericsson, subsidiara din Romania avea, in 2011, peste 1.400 de salariati si afaceri de 543,7 milioane de lei, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finantelor Publice.

Valoarea acordului nu a fost facuta public, dar reprezentantii Romtelecom au declarat pentru Mediafax ca este una dintre cele mai mari operatiuni de acest tip din Balcani. Surse din piata telecomunicatiilor au declarat ca, alaturi de Ericsson Romania, au mai depus oferte si filialele locale ale Nokia Siemens Networks si Alcatel-Lucent.

Actionarii Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicatii, sunt grupul elen OTE, cu o detinere de 54,01%, si Ministerul pentru Societatea Informationala, cu o participatie de 44,99%. Grupul german Deutsche Telekom detine 40% din OTE Group.

Anul trecut, Romtelecom a raportat venituri totale de 609,5 milioane de euro, in scadere cu 1,6% fata de 2012, in timp ce EBITDA, profitul operational inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizări, a fost de 147,7 milioane de euro, in scadere cu 11,1%.

Cosmote Romania este al treilea jucator de pe piata de telefonie mobila, dupa Orange Romania si Vodafone Romania. Anul trecut, veniturile companiei au scazut cu 0,9%, la 458,5 milioane de euro. EBITDA a fost de 119 milioane de euro, cu aproape 1% mai mic fata de 2012. Actionarii sunt Cosmote Group, parte a OTE Group, cu o participatie de 70%, si Romtelecom, cu 30%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.