STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, Telecom & IT-C & Online, Concurenta & Protectie Consumator, Electronice & Gadget

Era post-Snowden – iPhone 6 blocheaza NSA

Apple_NSAIn timp ce clientii Apple sunt preocupati de ideea daca iPhone 6  s-ar putea indoi in buzunarele propriilor jeansi, Agentia Nationala de Securitate (National Security Agency – NSA) si alte agentii nationale americane sunt ingrijorate ca noul iPhone ar putea fi primul echipament din generatia post-Snowden capabil sa le perturbe investigatiile.

iPhone 6 cripteaza e-mail-urile, fotografiile si baza de contacte, printr-un algoritm matematic ce utilizeaza un cod unic de acces, creat special pentru fiecare dispozitiv in parte si cunoscut doar de catre utilizator, iar Apple sustine ca, sub nicio forma, nu poate detine si cunoaste codurile de acces, dupa cum scrie the New York Times (NYT).

Cu alte cuvinte, Apple transmite, in esenta, ca in cazul unui ordin judecatoresc prin care i s-ar cere continutul de date dintr-un iPhone 6, pentru a fi transmis agentiilor de informatii sau institutiilor responsabile de aplicarea legii, acest continut nu va putea fi inteles, fiind intr-o adevarata limba ‘pasareasca’. In plus, continutul este insotit de o nota in care se specifica ca decodarea acestuia, fie ca reprezinta e-mail, contacte sau fotografii, nu este posibila decat daca proprietarul smartphone-ului accepta sa dezvaluie codul de acces.

Spargerea codului de acces, potrivit ghidului tehnic al Apple, poate dura „mai mult de 5-6 luni, timp in care se vor incerca toate combinatiile codului de acces alfanumeric, cod alcatuit din sase-caractere”, mai exact „din cifre si litere minuscule”. Expertii in securitatea calculatoarele se indoiesc, totusi, ca ar dura atata timp spargerea unui cod de acces iPhone 6, considerand ca Apple nu isi da seama pe deplin ce repede poate NSA sa sparga coduri cu super-computerele detinute.

Oricum, iPhone 6 starneste deja nemultumirile directorului FBI,  James B. Comey. La o conferinta de presa recenta pe tema combaterii terorismului din tarile islamice, si-a exprimat ingrijorarea: „companiile de marketing promoveaza, in mod expres, ca oamenilor sa li se permita sa detina un astfel de dispozitiv in afara legii”.

Pentru a fi convingator, Comey a exemplificat cu un caz de rapire, situatie in care daca s-ar cunoaste continutul din telefon, victima ar putea fi gasita si, totodata, a facut scenariul in care parintii, cu lacrimi in ochi, vin la el si ii spun „cum nu poti sa il gasesti, decodeaza continutul telefonului”. „Ideea vanzarii unui dulap ce nu poate fi deschis (…) in opinia mea nu are nicio logica”, a continuat directorul FBI.

Apple a refuzat sa comenteze declaratiile lui James B. Comey. Oficiali din interiorul agentiilor de informatii si-au afirmat, la randul lor, temerile, chiar in timp ce FBI protesta public, ca acest nou iPhone reprezinta un prim pas in realizarea unor noi tehnologii special pentru a perturba NSA, dar si ordine judecatoresti privitor la transmiterea de date catre agentiile de informatii.

Acesti oficiali au comparat scoaterea pe piata a iPhone 6 cu decizia infiintarii conturilor secrete, in Elvetia, tocmai pentru a permite evitarea legilor nationale. „Teroristii vor profita de asta”, alaturi de criminali si dictatori paranoici, care isi vor pastra datele doar pe iPhone 6, a declarat un oficial american pentru NYT. In opinia altui oficial, situatia este identica cu aceea in care „ai pune un anunt, iata cum poate fi evitata supravegerea juridica”.

iPhone 6 ridica o problema critica, sustin oameni din conducerea agentiilor de informatii, si anume cine decide ce tip de date poate accesa guvernul? Pana acum, Congresul lua decizii in aceasta privinta, in baza „Communications Assistance for Low Enforcement Act”, din 1994. Prin aceasta lege, sistemele companiilor de telecomunicatii trebuie construite in asa fel incat sa permita o ascultare telefonica, in situatia unui ordin juridic. Insa in ciuda dezbaterilor fierbinti privitor la oportunitatea extinderii legii si asupra e-mail-urilor sau altui tip de continut, aceasta nu a fost refacuta si, in niciun caz nu s-a pus problema includerii continutului din smartphone-uri.

Directorii executivi ai Apple si Google au declarat ca guvernul Statelor Unite a indus aceste schimbari pe piata. Cert este ca, dezvaluirile fostului analist al NSA, Edward Snowden, nu doar au distrus orice incercare de a extinde legea, ci a determinat suspiciunea statelor cu privire la orice sistem american – hardware sau software – de la telefoane la servere produse de Cisco Systems, cum ca ar avea „usi dosite” pentru serviciile secrete americane si pentru institutiile de aplicare a legii.

Supravieturirea pe piata globala, in special pe piete precum cea chineza, braziliana sau germana, depinde de convingerea consumatorilor ca informatiile lor sunt in siguranta.

CEO-ul Apple, Timothy D. Cook, a subliniat faptul ca centrul business-ului companiei este sa vanda dispozitive oamenilor. Aceasta diferentiaza Apple de alte companii ce fac profit din colectarea si vanzarea datelor utilizatorilor catre publicitari, a precizat Cook.

Luna aceasta, chiar inainte de lansarea iPhone 6 si iOS 8, Apple a luat masuri pentru a intari angajamentul sau fata de clienti, publicand pe website-ul companiei politica de confidentialitate  revizuita a companiei.

Aceasta descrie metoda de criptare utilizata la iOS 8 atat de complexa matematic incat Apple nu ar mai putea respecta eventualele mandate guvernamentale ce solicita informatii despre anumiti clienti, extrase din dispozitive. „Spre deosebire de competitorii nostri, Apple nu poate dezvalui codul tau de acces si, ca atare, nu poate accesa date”.

Potrivit noii metode de criptare, doar introducand codul de acces se poate decripta continutul din dispozitiv. Autorii articolului din NYT isi incheie materialul cu ipoteza ca Apple ar putea crea un instrument ce permite patrunderea in dispozitiv, insa la acest moment legea nu ii cere companiei asa ceva.

 

Iti recomandam:

WikiLeaks din nou in actualitate – Spionaj cu bataie in afaceri – Partea a II-a

Spionaj cu bataie in afaceri – Partea I

si

Snowden: UE a permis crearea unui adevarat „bazar” de spionaj in favoarea americanilor

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.